Parintii prea SEVERI isi transforma copiii in MINCINOSI de elita

life

Esti un parinte strict, orientat catre supunere sau esti mai degraba un parinte liberal, orientat catre independenta copilului? Daca te incadrezi mai degraba in prima categorie, stiinta are vesti proaste pentru tine: tendintele tale autoritare iti transforma copiii in mincinosi.

Potrivit studiilor facute de catre Victoria Talwar, un renumit specialist in dezvoltarea social-cognitiva a copiilor, educatia stricta produce urmasi cu tendinte mincinoase. Prin intretinerea unei atmosfere de pedeapsa inevitabila pentru orice greseala, copiii acestor parinti invata cum sa minta pentru a scapa de masurile punitive ce urmeaza sa li se aplice, scrie iflscience.com.

Cercetatoarea impreuna cu colegii sai au dezvoltat un test care sa ii identifice pe tinerii mincinosi, numit “Peeping Game”. Acest test a fost pus in aplicare in doua scoli vest-africane – una cu reguli mai relaxate si alta cu un regim disciplinar strict- copiii fiind rugati sa ghiceasca, fara sa se uite, ce obiect face zgomot in spatele lor.

In mod semnificativ, ultimul obiect face un zgomot total diferit de cunostintele lor. Orice copil care a reusit sa ghiceasca care a fost acest ultim obiect s-a uitat pe furis in spatele sau cand a ramas nesupravegheat.

In timpul experimentului, adultul supraveghetor paraseste incaperea, iar la intoarcere ii pune copilului doua intrebari: care a fost obiectul si daca a tras cu ochiul la acest obiect. Talwar a descoperit ca in cadrul scolii cu o politica mai relaxata, distribuirea dintre mincinosi si cei care spun adevarul este similara celor intalnite in cadrul scolilor vest-europene. In cadrul scolii cu o politica stricta, copiii s-au dovedit a fi extrem de rapizi si de mincinosi.

Temandu-se de pedeapsa, copiii mincinosi trebuie sa devina priceputi in deghizarea adevarului. In mod ironic, educatia draconica produce cei mai buni mincinosi. Minciuna in esenta nu este in mod necesar un lucru rau, indiferent daca a izvorat in mod natural sau a fost rezultatul unei educatii stricte. Cand copiii mint, acesta nu este un semn ca ei se afla pe calea delincventei, ci este o dovada ca ei isi dezvolta deprinderi importante pshihologice.

Sunt intr-adevar legaturi stranse intre abilitatile cognitive ale unui copil si inclinatia lui catre a insela. Acest lucru demonstreaza atat abilitatea lor de a gandi non-linear, cat si faptul ca trebuie sa aiba o foarte buna memorie pentru a-si mentine povestea si faptele.

Potrivit unui model de dezvoltare conceput de Talwar si colegii sai, copiii in jurul vastei de doi ani incep sa spuna minciuni primare. Aceste nascociri sunt menite sa ascunda mici rataciri, insa nu tin cont de judecata parintilor si sunt deseori neconvingatoare. In jurul varstei de patru ani apar minciunile secundare, acestea fiind personalizate in functie de personalitatea acuzatorului, de gandirea si comportamentul acestuia si sunt mai plauzibile decat cele primare. Minciunile tertiare apar pe la varsta de sapte sau opt ani si sunt tipul de minciuni care combina fictiunea cu faptele reale pentru a crea povesti credibile.

Cu cat aceste stadii apar mai devreme, cu atat este mai posibil ca acel copil sa fie mai inteligent decat media. Minciuna eficienta este un semn de inteligenta emotionala, o fateta a discursului si a limbajului corpului care implica un grad de manipulare empatica, un tip de intuitie machiavelica. Daca copiii vostri mint si mint eficient, sunt mari sanse ca ei sa creasca inteligenti si prosperi. Ei pot delimita faptele de fictiune in mintea lor mai bine decat majoritatea. Deci nu va ingrijorati, parinti, ati putea avea un mic geniu creativ in mainile voastre dar ati putea avea in egala masura un mic delincvent, asa ca abordati chestiunea cu delicatete.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: