Penalii si-au anuntat urmatoarele miscari: ce pozitie vor sa-i rezerve presedintelui in privinta numirii si revocarii procurorilor sefi

news

Amendamentele depuse in Parlament la pachetul de Legi in Justitie prevad, printre altele, reintroducerea sefului statului in procesul de numire al procurorilor sefi.

„Si in cazul numirii si revocarii noutatea e ca presedintele e cel care decide, o singura data si motivat”, a declarat Florin Iordache, presedinte al Comisiei speciale pentru legislatia din domeniul Justitiei, legat de modificarile aduse la pachetul de legi in Justitie, informeaza Mediafax.

Proiectul Legilor Justitiei, propus de PSD+ALDE, il reintroduce pe presedinte in procedura numirii procurorilor sefi de parchete, insa seful statului nu mai are atributii in revocarea acestora.

,,Art. 54 – (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, al Directiei de lnvestigare a lnfractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei pentru lnvestigarea lnfractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori, adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori, dintre procurorii care au o vechime minima de 1O ani in functia de procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”, se arata in document.

Tot in ceea ce priveste numirea procurorilor sefi, o alta noutate se refera la faptul ca presedintele poate refuza motivat propunerile, insa in proiect nu se specifica de cate ori.

„(12 ) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului”, se arata in proiect.

In prezent, presedintele poate refuza o singura data, motivat, numirea procurorilor sefi de parchete.

Potrivit formei Legilor Justitiei propusa de PSD+ALDE, presedintele nu mai apare in procedura de revocare a procurorilor sefi de parchete. Astfel, revocarea procurorilor sefi este decisa de Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

O schimbare este insa la procedura revocarii procurorilor sefi, unde seful statului nu mai apare. Astfel, revocarea o decide Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

„(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea ministrului Justitiei. Cererea de revocare poate fi formulata si de adunarea generala a procurorilor acelui parchet sau, dupa caz, de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, respectiv de catre procurorul sef al Directiei de lnvestigare a lnfractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism , precum i de catre procurorul ef al Directiei pentru lnvesti garea lnfractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori , pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”, se arata in proiectul de lege.

Coalitia PSD-ALDE a prezentat, marti, ca initiative legislative trei proiecte, respectiv modificarea Legii CSM, modificarea Legii privind organizarea judiciara si modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor.

Iordache a mai anuntat ca se infiinteaza o directie de investigare a magistratilor care va fi in subordinea Parchetului General.

„Dupa articolul 88, se introduce o sectiune noua, Sectiunea 21- ,,Directia pentru lnvestigarea lnfractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori”, cu urmatorul cuprins:

,,Art. 881 – (1) In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Directia pentru lnvestigarea lnfractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori care are competenta de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii si judecatorii si procurorii militari

(…) (4) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie conduce Directia pentru lnvestigarea lnfractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori prin intermediul procurorului sef al acestei directii. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solutioneaza conflictele de competenta aparute intre Directia pentru lnvestigarea lnfractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori si celelalte structuri sau unitati din cadrul Ministerului Public”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: