Plesoianu si Serban Nicolae au facut-o lata din nou. Comisia de la Venetia isi manifesta „ingrijorari serioase” in urma analizarii unei legi promovate de cei doi

politica

Proiectul de lege care inaspreste conditiile de functionare a ONG-urilor, proiect sustinut de pesedistii Liviu Plesoianu si Serban Nicole, este criticat dur de Comisia de la Venetia. Magistratii europeni isi exprima „ingrijorari serioase” si avertizeaza ca „democratia din Romania” este in pericol.

Intr-o declaratie comuna adoptata pe data de 16 martie, Comisia isi exprima “ingrijorarea serioasa” in ce priveste faptul ca noile conditii la acordarea statutului de utilitate publica a unui ONG exclud domenii de activitate importante, cum ar fi drepturile omului si lupta impotriva coruptiei, scrie G4Media.ro.

In ce priveste obligarea fundatiilor si asociatiior sa publice, la fiecare sase luni, in Monitorul Oficial, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli, Comisia de la Venetia apreciaza ca prevederea “va avea un efect de intimidare asupra societatii civile si intra in conflict cu principiul libertatii de asociere si cu dreptul la viata privata”.

“Noile conditii de raportare prevazute in proiectul de lege, inclusiv sanctiunea cu incetarea activitatii si dizolvarea in caz de neindeplinire a acestei obligatii sunt in mod clar inutile, disproportionate si trebuie eliminate. Obligarea raportarii a surselor financiare trebuie fie limitate la transmiterea informatiilor catre o autoritate de reglementare la intervale rezonabile, fie obligarea de a transparentiza identitatea donatorilor trebuie limitata la principalii sponsori”, se arata in punctul de vedere al Comisiei de la Venetia.

Comisia de la Venetia arata ca democratia, drepturile omului, statul de drept si lupta impotriva coruptiei trebuie adaugate la lista domeniilor de activitate considerate de interes public. Potrivit expertilor europeni, trebuie introduse garantii procesuale suplimentare in cazul asociatiilor si fundatiilor carora li se refuza “statutul de utilitate publica”.

In opinia expertilor europeni, prevederea care interzice activitatile politice pentru asociatii avand statut de utilitate publica trebuie limitata la cazurile clare de sprijin politic, cum ar fi strangerea de fonduri explicita in favoarea sau impotriva unui anumit candidat iar pe de alta parte trebuie sa existe prevederi care sa nu impiedice asociatiile de utilitate publica sa sustine anumite teme in dezbaterea publica.

Initiativa legislativa a lui Plesoianu si Nicolae a trecut de Seant, in noiembrie 2017, in pofida avizului negativ al Guvernului si a criticilor dure din partea partidelor de opozitie, care au aratat ca initiativa va reduce la tacere vocile critice din societatea civila.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie 2017, de catre deputatul PSD Liviu Plesoianu si de senatorul social-democrat Serban Nicolae. Printre prevederile sale este conditionarea acordarii unui ONG a statutului de ”organizatie de utilitate publica” de faptul ca ”nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politice de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit ori ales.”

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale: 40% – Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% – Educatie; 10% – Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% – Valori nationale si ale minoritatilor nationale –Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% – Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.

In plus, ONG-urile de utilitate publica trebuie sa cear reinnoirea acestui statut la fiecare 5 ani. Proiectul stabileste si conditiile in care acest statut poate fi pierdut de catre un ONG.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: