“Poporul asta vreti voi sa-l opriti sa rada? De minciuna, de ridicol, de prostie, de hotie”. Toma Caragiu, mai actual ca niciodata

politica

Reactiile furioase ale PSD si abuzurile politistilor in cazul placutelor de inmatriculare cu „MUIEPSD” readuc in atentie un monolog memorabil al actorului Toma Caragiu.

“Poporul asta vreti voi sa-l opriti sa rada? De minciuna, de ridicol, de prostie, de hotie, de vorbele voastre umflate. De 2000 de ani poporul asta rade, rade cu sau fara voia cuiva si cand a trebuit a luat si toporul in mana”, spunea Toma Caragiu in filmul „Actorul si salbaticii”.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, sustine ca Politia a procedat foarte bine in cazul barbatului care si-a pus un numar de inmatriculare cu un mesaj anti-PSD. El adauga ca, in Suedia, „probabil ca nu stiau ce inseamna toate literele astea puse una langa alta”, dar in Romania nu s-ar fi dat aprobare pentru asa ceva.

„Se discuta prea mult despre o chestiune fara importanta. Se face prea mult caz pentru ceva care nu exista. Posesorul acestui autoturism trebuia sa ia in calcul ca daca vii tu din Suedia aici in Romania, cu un astfel de numar care sfideaza aici in Romania vreo 850 de mii de membri ai acelui partid si vreo cateva milioane de simpatizanti, era normal sa te gandesti ca, Doamne fereste, unde mergi prin tara sunt si romani care sustin acest partid si care nu tolereaza o astfel de abordare, o abordare cretina, in sensul asta, mai ales cand mergi cu copilul in masina, adica sunt oameni care sunt total inconstienti (…). Se face prea mult tam-tam. Cand faci o astfel de bravada incalcand toate legile suporti si consecintele”, a declarat Codrin Stefanescu, la RFI.

Politia Romana a venit, luni dupa-amiaza, cu precizari in scandalul declansat de masina inmatriculata in Suedia cu numere anti-PSD si a explicat de ce s-au luat masuri la doua saptamni dupa ce vehiculul a intrat in Romania.

Politistii spun ca nu au luat masuri impotriva soferului pentru ca au asteptat clarificari de la autoritatile suedeze. Primul raspuns a venit in data de 20 iulie, dupa care a urmat un schimb de informatii.

„Este o premiera pentru tara noastra. S-au cerut autoritatilor din Suedia lamuriri cu privire la situatia juridica si a cadrului legal de circulatie a masinii in afara Suediei. Raspunsul a fost comunicat Politiei Romane, numerele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei si nu pot fi folosite pe teritoriul altor state, decat cu acordul autoritatilor”, a declarat, luni dupa-amiaza, Andrei Linta, seful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala.

El a explicat ca in Romania nu este permisa circulatia masinilor cu numere de inmatriculate alcatuite doar din litere, din cauza unei prevederi a Conventiei de la Viena.

„Conventia de la Viena prevede cum sunt numerele de inmatriculare, trebuie sa fie formate din litere si cifre. Numerele personalizate nu sunt permise in Romania. S-a preferat a nu fi luata nicio masura pana cand nu am primit raspuns de la autoritatile din Suedia. Politia se consulta cu autoritatile din alte tari prin institutiile de cooperare politieneasca, respectiv prin Interpol. Cand s-a stabilit ca nu are voie sa circule cu aceste numere a fost depistat in trafic, a fost oprit, a fost condus la politie”, a completat acesta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: