Povestea frumoasa a unui ROMAN, folosita in UK pentru a sustine ramanerea in UE

news

City, financial centre

Publicatia britanica The Telegraph a publicat povestea emotionanta a unui roman imigrant pentru a sustine campania celor care doresc ca Marea Britanie sa nu paraseasca Uniunea Europeana.

Romanul, al carui nume este Daniel Tenner, spune ca tatal sau a fost prezentator al TVR. Acesta a decis sa plece din tara in timpul dictaturii comuniste, luandu-l si pe fiul sau, care la acea vreme avea numai 18 luni. Iata povestea romanului:

„Sunt un imigrant inca de pe vremea cand aveam numai 18 luni de viata. Multe dintre lucrurile bune care mi s-au intamplat in viata se datoreaza deschiderii europene.

M-am nascut in 1980. Parintii mei lucrau la Televiziunea Romana. La vremea respectiva Romania era o dictatura totalitara si nu exista o alta televiziune la care ar fi putut lucra. Tatal meu era prezentator si jurnalist, iar mama era traducator. Au luat hotararea ca eu sa nu cresc in mediul opresiv in care traisera ei, asa ca au decis sa renunte la bani, cariera, prieteni si sa-si riste viata pentru a scapa din acest regim.

In vremurile acelea nu puteai pur si simplu sa parasesti tara. Parintii mei au trebuit sa gaseasca un pretext- o calatorie in interes de serviciu- si sa plece fara mine, promitand intoarcerea. Nu-mi pot imagina cat de greu trebuie sa le fi fost. Au mers direct in Elvetia unde au solicitat si intr-un final au primit azil politic. A urmat un an intreg de lupte cu guvernul roman care refuza sa-mi acorde dreptul de a fi trimis la parintii mei.

Intr-un final, dupa ce au cheltuit putinii bani pe care ii aveau la ei sub forma de diferite “taxe administrative” si dupa ce au renuntat la cetatenia romana, guvernul Romaniei a fost de acord cu plecarea mea. Am crescut ca apatrid in Geneva. Un deceniu mai tarziu guvernul elvetian ne-a acordat mie si parintilor mei cetatenia elvetiana.

Cativa ani mai tarziu, pe vremea cand tatal meu lucra la Londra, am venit si eu sa studiez in Marea Britanie. Am fost bine primit si chiar am fost admis la Universitatea din Oxford. Parintii mei au trebuit sa plateasca taxele de scolarizare pentru straini deoarece Elvetia nu era membra a Uniunii Europene, votand impotriva aderarii in 1997. A fost scump, insa a meritat efortul pentru educatie de mare clasa pe care am primit-o.

Am absolvit in 2002 intr-un moment in care era foarte dificil sa gasesti de lucru in Marea Britanie. Erau foarte putine locuri de munca pentru tinerii fara experienta care aveau nevoie si de viza de munca, ceea ce era si cazul meu pana in momentul semnarii acordurilor bilaterale intre Elvetia si Marea Britanie la jumatatea anului 2002. In acel moment putinele locuri de munca disponibile noilor absolventi pe anul respectiv fusesera demult ocupate.

Desi cu o diploma in fizica obtinuta la Oxford mi-a luat totusi un an intreg sa-mi gasesc un loc de munca fiind intr-un final angajat de catre o companie americana, Accenture.

La patru ani dupa prima angajare am lansat o prima afacere in domeniul tehnologiei care a esuat. Apoi am inceput o alta care de asemenea a esuat. Apoi am cunoscut o tanara poloneza – care venise in Marea Britanie la doi ani dupa intrarea Poloniei in Uniunea Europeana, fapt care i-a permis sa se intretina pe durata facultatii prin diferite joburi. Am devenit un cuplu si am demarat o afacere impreuna, ce-a de-a treia companie pentru mine, GrantTree. Cativa ani mai tarziu ne-am casatorit.

Astazi, la 5 ani si jumatate distanta, GrantTree are 27 de angajati si a ajutat aproape 600 de companii sa primeasca peste 35 milioane de lire sterline din finantari guvernamentale- atat din Marea Britanie cat si din Uniunea Europeana. In acest proces s-au creat sute de alte posturi si oportunitati in domeniul tehnologiei in Marea Britanie.
Am fost un refugiat politic. Am ajuns in Elvetia din disperare de cauza, vulnerabil si fara ajutor precum baiatul sirian gasit inecat pe o plaja din Turcia, insa am avut mai mult noroc. Elvetia si-a dovedit reputatia de tara toleranta si primitoare cu cei persecutati in propria lor tara si m-a acceptat ca pe unul de-al lor.

Am fost un imigrant economic al Uniunii Europene. Am venit in Marea Britanie pentru studii si un loc de munca. Am primit un job gratie deschiderii progresive a Marii Britanii, Elvetiei si Europei. Am muncit din greu si mi-am fondat propria afacere. Astazi angajez eu la randul meu oameni si ajut alte afaceri britanice sa prospere.

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca totul a fost posibil gratie tolerantei si deschiderii Europei. Fuga de tiranie; cautarea unui job si a prosperitatii; beneficierea de o educatie de top; intemeierea propriei companii si crearea de noi locuri de munca si de contribuabili”, a scris Daniel Tanner in The Telegraph.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: