Presedintele Frantei declara razboi platformelor de „fake news” ale rusilor. Cum beneficiaza romanul Liviu Plesoianu de pe urma acestora

news

Presedintele francez Emmanuel Macron s-a lansat in lupta impotriva „fake news” vehiculate pe internet in „perioade electorale”, intr-un context in care pirateria informatica si-a facut puternic simtita prezenta in campaniile politice peste tot in lume, in ultimele luni, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Ne vom actualiza dispozitivul juridic pentru a proteja viata democratica de aceste stiri false”, a declarat miercuri Macron, anuntand o lege care va obliga platformele online sa dea dovada de mai multa transparenta.

Intr-o aluzie voalata la media ruse RT si Sputnik, pe care le-a mai criticat si in primavara, Macron a denuntat „propaganda de pe retelele sociale” vizand sa „manjeasca un responsabil politic, o personalitate, o figura publica, un ziarist”. Pe Sputnik sunt preluate constant si mesajele politice ale deputatului PSD Liviu Plesoianu.

Citeste si: Propaganda rusa anunta „sustinere totala” pentru „Initiativa Plesoianu” din Parlamentul Romaniei

sputnik

El a anuntat totodata ca puterile autoritatii de reglementare in audiovizual vor fi sporite „pentru a lupta impotriva oricarei tentative de destabilizare de catre servicii de televiziune controlate sau influentate de state straine”.

Presedintele francez a mai indicat ca, in baza noului proiect de lege, al carui continut urmeaza sa fie prezentat in detaliu in saptamanile urmatoare, „platformele vor avea obligatia de a asigura o transparenta sporita in ce priveste continuturile sponsorizate, cu scopul de a face publica identitatea beneficiarilor, dar si de a limita sumele consacrate acestor continuturi”.

La scurt timp dupa alegerea sa, in mai anul trecut, Emmanuel Macron a acuzat, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau rus Vladimir Putin, de „propaganda mincinoasa” canalul de informatii RT si agentia de presa publica Sputnik, ambele dispunand si de site-uri in franceza.

Dupa dezvaluirile legate de campania electorala din SUA din 2016, pe care Rusia este acuzata ca a incercat sa o influenteze in favoarea actualului presedinte Donald Trump, problema asa-zisului fenomen „fake news” preocupa toate tarile Uniunii Europene, iar Franta nu va fi primul stat care adopta o lege impotriva acestora. O lege adoptata in Germania permite impunerea de amenzi drastice – de pana la 50 de milioane de euro – retelelor sociale daca nu retrag in cel mai scurt timp informatiile false de pe platformele pe care le gestioneaza.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: