Previziuni negre ale Cehiei: Inchiderea granitelor va duce la izbucnirea de RAZBOAIE in Balcani

externe

Premierul Cehiei, Bohuslav Subotka, crede ca inchiderea granitelor UE ar putea conduce la reizbucnirea unor vechi conflicte, starnind noi focare in Balcani.

„Valul de imigranti a debusolat Balcanii. Adevarata decizie nu consta in inchiderea granitelor, pentru ca s-ar putea ajunge la noi conflicte. Balcanii sunt singura parte a Europei care nu este integrata, iar amintirile despre razboaiele de acolo sunt inca proaspete”.

„Daca Turcia, impreuna cu Grecia, nu reuseste sa controleze valul imigrationist, atunci trebuie sa se discute clar cu Bulgaria, Albania si Macedonia. Sa le acordam ajutorul necesar si sa facem ordine incepand de la granitele lor”, a spus Subotka pentru publicatia locala Respekt, citata de Blitz.

Conform premierului, in acest fel, UE va pune suplimentar presiune pe Grecia iar autoritatile de la Atena vor fi obligate sa colaboreze mult mai eficient cu Turcia pentru controlul valului imigrationist.

Subotka a adaugat ca, pe 15 februarie, statele grupului  de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria) vor lua in discutie un plan B, ce presupune crearea unui bloc de aparare la granitele de sud ale Bulgariei si Macedoniei.

„Pastrarea Schengen nu este numai in interesul Cehiei, Slovaciei, Poloniei, ci si al Germaniei, Frantei si Olandei. Niciuna dintre aceste tari nu a anuntat ca va distruge spatiul Schengen. Majoritatea tarilor, inclusiv noi, intareste controlul la granite, dar nimeni nu vrea sa distruga Schengen”, mai adauga Subotka.

El mai spune ca, daca Germania isi va inchide granitele, aceasta nu ar fi o amenintare directa pentru Cehia, pentru ca nu se va transforma intr-o tara de tranzit. „Austria isi va inchide imediat granitele, deoarece Ungaria deja are garduri, iar Slovacia este pregatita pentru intarirea masurilor de siguranta si, astfel, se va ajunge la schimbarea de traseu a valului imigrationist. Pe alocuri, acesta va fi oprit, dar, pe de alta parte, se va ajunge la deschiderea granitelor statelor balcanice periferice”, a incheiat Subotka.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,


loading...

Comentarii: