Primul ministru din Guvernul Grindeanu cu dosar la DNA

news

Un ministru din Cabinetul Grindeanu este vizat de un dosar al procurorilor DNA. Dosarul are legatura cu santajarea unei institutii financiare nebancare (IFN). In ancheta sunt vizate si mai multe functionare ale ANPC.

Fostul sef al ANPC Marius Dunca, actulul ministru al Tineretului si Sportului in Cabinetul Grindeanu, a amendat si a cerut suspendarea activitatii unei institutii financiare nebancare, in baza unor prevederi din Codul Civil din 1864, care fusese insa abrogat in 2011. Totul doar pentru ca societatea, care ii daduse un credit unei cunostinte a lui Dunca, a refuzat sa cedeze santajului si sa uite de imprumut. Cazul a ajuns la DNA, scrie Adevarul.

Ministrul ar fi incercat sa santajeze Easy Credit 4 All IFN SA sa nu mai ceara restituirea unui credit contractat de catre o apropiata a sa, din Brasov, potrivit unor surse apropiate anchetei. Pentru ca reprezentantii firmei ar fi refuzat sa cedeze presiunilor, Dunca i-a pus pe functionarii ANPC sa aplice societatii de credit amenda maxima de 50.000 de lei si chiar a propus suspendarea activitatii, cu toate ca acest atribut apartine exclusiv Bancii Nationale a Romaniei. Numai ca Easy Credit a sesizat DNA, care a declansat o ancheta.

In 2013, cand Alina Iuliana Saurer, patroana unei agentii de turism – Saurer Tour, a contractat un imprumut de la Easy Credit 4 All IFN Constanta, de 1.500 de euro, pentru o perioada de 60 de luni. Ulterior, Saurer a mai facut inca trei imprumuturi, in valoare totala de 12.500 de euro. Atunci cand nu a mai putut sa plateasca ratele, Alina Saurer a cerut ajutorul lui Marius Dunca. Pe 23 februarie 2015, reprezentantii Easy Credit au fost sunati de o functionara de la ANPC, care i-a invitat la o „discutie neoficiala“ cu presedintele Marius Dunca, pentru „rezolvarea amiabila“ a unei reclamatii. La acea data insa la ANPC nu era inregistrata nicio plangere impotriva Easy Credit. Abia a doua zi, pe 24 februarie, plangerea Alinei Saurer a primit numar de inregistrare. Reclamatia a fost facuta in graba, pe document nefiind trecut obiectul sesizarii, ci se consemna doar „solutionare deficiente contract“.

Reprezentantii IFN au mers pe cale oficiala si au facut o solicitare oficiala, pentru a afla ce nereguli li se reproseaza in reclamatie.

Ulterior, Saurer a propus „un targ” – ea a cerut ca Easy Credit sa ridice ipoteca asupra imobilului din Brasov cu care garantase creditul, pentru a-l putea vinde, si sa nu mai plateasca decat 5.000 de euro din suma totala datorata de 7.500 de euro. In caz contrar, „cunostinta“ sa de la ANPC, in fapt presedintele Marius Dunca, va amenda societatea de credit.

Easy Credit a refuzat oferta. La 4 martie, reprezentantii Easy Credit s-au prezentat la ANPC, unde au avut o discutie „libera“, nu „punctuala“ cu Marius Dunca. Acestia spun ca seful ANPC, fara sa le prezinte argumente, le-ar fi reprosat ca nivelul dobanzii practicate este „strigator la cer“ si ca institutia ar trebui interzisa pe piata financiara. In plus, Dunca le-ar fi spus ca sanctiunea pe care o va dispune este consecinta refuzului Easy Credit de a ajunge la o „intelegere“ cu Alina Saurer.

Pe 6 martie, Easy Credit a fost amendata cu 50.000 de lei, in baza Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si a Codului Civil din 1864, „sub imperiul caruia s-a incheiat contractul de credit“. Nimic mai fals. Codul Civil din 1864 a fost abrogat in 2011, in timp ce Alina Saurer a contractat creditele in 2013 si 2014, mai scrie Adevarul.

Reactia lui Dunca

„Eu am dus o campanie impotriva IFN-urilor. Ma intrebati daca o cunosc pe Alina Saurer. Este o cunostinta de a mea, ne stim de la Brasov. Ne stim de foarte mult timp. Foarte multe cunostinte au si calitatea de consumatori. Eu ii incurajam pe cei care veneau la mine sa faca o sesizare. Alina Saurer a venit la mine cu o problema, eu nu puteam sa-i spun sa nu faca reclamatie. Am chemat Easy Credit, dupa care i-am spus sa faca o sesizare. Legislatia imi permite sa incerc mai intai rezolvarea pe cale amiabila a seisizarii. Toata lumea se folosea numele meu. Oricine venea la ANPC si apoi mergea la banci folosea numele meu. Si de cand sunt ministru este folosit numele meu in diferite cercuri. (…) Eu stiu de unde ati primit informatiile. Sunt niste minciuni. Toata lumea incearca acum sa ma denigreze, pentru ca se apropie alegerile la PSD Brasov“, a explicat, pentru „Adevarul“, Marius Dunca.

El a mai spus ca nu s-a implicat direct in sanctionarea Easy Credit, de aceasta ocupandu-se „specialistii“ ANPC.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: