Primul pas spre puscarie. Seful Jandarmeriei a ajuns la Parchet, unde a fost asteptat de protestatari furiosi – Video

news

Seful Jandarmeriei, Catalin Sindile, a ajuns vineri dimineata la Parchetul instantei supreme, unde a fost chemati alaturi de mai multi reprezentanti ai institutiei, care ar urma sa fie anuntati ca au calitatea de suspect in dosarul privind violentele de la protestul din 10 august din Piata Victoriei.

Sindile a ajuns la Parchetul instantei supreme cu putin inaintea orei 10.00, spunandu-le jurnalistilor ca va face declaratii la iesirea de la audieri.

Mai multe persoane aflate in fata sediului Parchetului General au strigat „la puscarie” in momentul in care seful Jandarmeriei a ajuns la Parchet, precizeaza news.ro.

Mai multi reprezentanti ai Jandarmeriei Romane au fost citati, vineri, la Parchetul instantei supreme, unde ar urma sa fie anuntati ca au calitatea de suspect in dosarul privind violentele de la protestul din 10 august din Piata Victoriei.

Potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24, ar urma sa se prezinte vineri la Parchetul General seful Jandarmeriei Romane si prim-adjunctul Jandarmeriei Romane, colonel Sebastian Cucos, precum si directorul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, maiorul Laurentiu Cazan, cercetati pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

De asemenea, a fost citat vineri la Parchetul General si comisarul-sef de politie Mihai Dan Chirica, secretar de stat pentru relatia cu prefectii din Ministerul Afacerilor Interne.

Procurorii militari au deschis un dosar penal in legatura cu modul in care au intervenit jandarmii in timpul protestului din 10 august.

Parchetul General anunta la inceputul acestei luni ca la Sectia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plangeri penale de catre persoane care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor.

Ministrul de Interne Carmen Dan si comandantul Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane Catalin Paraschiv au fost audiati marti in Comisia pentru drepturile omului in legatura cu violentele din 10 august. Carmen Dan a spus, la audierea din comisie, ca ancheta interna declansata la nivelul Jandarmeriei dupa protestul din Piata Victoriei a fost suspendata imediat dupa inceperea cercetarilor de catre Parchetul General. Ea a sustinut ca si-ar fi dorit ca discutiile din comisie sa fie echidistante si sa fie abordate si din perspectiva jandarmilor loviti de protestatari cu pietre, sticle si garduri. La finalul audierilor, care au durat aproximativ o ora, Dan a spus ca toata lumea trebuie sa inteleaga si sa admita ca sunt rigori impuse de ancheta Parchetului si ca le-a transmis parlamentarilor din comisie ca nu ea este cea care trebuie sa stabileasca vinovatii.

La randul sau, Catalin Paraschiv a spus ca jandarmii pe care i-a coordonat au incercat sa fie „cat mai putin violenti” si sa adopte o tehnica militara care sa le permita sa tina la distanta oamenii de cladirea Guvernului fara sa foloseasca echipamentele din dotare, pe care insa legea le permite sa le foloseasca in astfel de situatii cum a fost cea de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei.

La patru zile de la protestele din 10 august, seful Jandarmeriei Romane Sebastian Cucos a sustinut o conferinta de presa in care a dat asigurari ca jandarmii si-au facut datoria si ca isi merita respectul, sustinand ca cei vinovati vor plati, fara insa a face vreo precizare lagata de modul de coordonare a interventiei Jandarmeriei de vineri seara din Piata Victoriei. De asemenea, el a facut un apel la romani: „In anul centenar, haideti sa ne asezam la calm, la moderatie, la intelegere”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: