„Probabilitatea unei catastrofe nucleare, mai mare ca oricand. S-ar putea produce acum, anul viitor” – Avertisment ferm de la fostul sef al Pentagonului

externe

La finalul anului trecut, oamenii de stiinta s-au reuniut la Santa Fe, la summit-ul Armelor Nucleare, in apropiere de locul in care a fost conceputa prima bomba atomica.

Dupa Hiroshima si Nagasaki, amenintarea nucleara pare ceva din timpuri apuse ori un scenariu de domeniul filmelor de la Hollywood. Totusi, amenintarea e cat se poate de serioasa, in contextul in care presedintele Trump promite extinderea vasta a arsenalului nuclear din SUA, in timp ce Coreea de Nord efectueaza noi teste de rachete, scrie Undark.

In primele minute ale summit-ului din Santa Fe, istoricul Eric Schlosser l-a intrebat pe fostul secretar al apararii William J. Perry: „Chiar acum, cand stam aici, avand in vedere deceniile voastre de experienta in acest domeniu, cat de mare credeti ca este astazi amenintarea cu arme nucleare?”.

Perry a tras un semnal de alarma, desi a admis ca nu-i place „deloc, chiar deloc” raspunsul: „Imi pare rau sa va spun ca probabilitatea unei catastrofe nucleare astazi este mai mare decat in ​​orice moment de la criza rachetelor cubaneze”.

Un atac terorist folosind o bomba nucleara sau dispozitiv nuclear improvizat s-ar putea produce „in orice moment: acum, anul viitor sau la un an dupa”, a declarat fostul sef al Pentagonului, care in timpul Razboiului Rece a jucat un rol central in modernizarea arsenalului nuclear al SUA.

Perry a prezentat audientei un scurt film despre dramatismul consecintelor unui singur bombardament terorist in Washington. Dincolo de pierdere dramatica a vietilor omenesti, impactul politic, social si cultural al unui astfel de dezastru ar depasi cu mult efectele fizice ale bombei si ar face ca raspunsul lumii la 9/11 sa para calm si rational prin comparatie.

Un asemenea scenariu l-a facut pe fostul sef al Pentagonului sa semneze un editorial in Wall Street Journal, alaturi de alti oameni de stiinta, in care militeaza pentru eliminarea armelor nucleare.

Perry se a participat la la dezmembrarea a aproximativ 8.000 de arme nucleare americane si ruse in timpul carierei sale. „Vestea proasta este ca mai sunt inca 15.000 ramase”, a scris el, precizand ca „indiferent de numar, este sfarsitul civilizatiei daca sunt folosite vreodata”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: