Procurorul general Augustin Lazar pune punct circului initiat de Gabriela Firea. Mesaj dur in privinta harmalaiei cu „Balena Albastra”

news

Procurorul general, Augustin Lazar, transmite un mesaj transant celor care fac valva cu „Balena albastra”, printre care se afla si primarul Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta s-a folosit de panica provocata de mai multe publicatii pentru a initia o campanie de imagine prin care sustine ca lupta impotriva acestui joc.

„Nu e cazul sa se faca agitatie prea mare. Sa nu exageram”, a raspuns sec Augustin Lazar, joi, intrebat fiind de catre jurnalisti despre „Balena albastra”.

Gabriela Firea si Carmen Dan au lansat, marti, intr-o scoala din Bucuresti o campanie „Stop joc! E viata ta!”, care a fost prezentata de directorul Circului Globus, Bogdan Stanoevici. Campania a fost demarata pentru a le explica elevilor din scolile bucurestene pericolul la care se expun atunci cand descarca jocuri si aplicatii online. Actiunea are loc dupa ce au aparut tot mai multe informatii despre copii care ar fi intrat in jocul Balena Albastra.

Profesorul de psihologie clinica si psihoterapie Daniel David de la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este de parere ca jocul „Balena Albastra” a fost transformat „dintr-un fenomen care nu era atat de important intr-un fenomen care devine foarte mare” si ca abia acum acesta „poate sa devina un pericol pentru copii si adolescenti”, spunand ca „este un exemplu de fake news cu efecte”. Profesorul spune ca „este vorba si despre lipsa de educatie, oamenii nu inteleg esenta informatiei care le este transmisa”,.

Daniel David spune ca initiativa ministrului de Interne si a primarului Capitalei de a merge in cateva scoli din Bucuresti pentru a discuta cu elevii despre ”Balena Albastra” ar putea avea efecte nedorite.

„Nu stiu cum ministrul si primarul vor sti sa abordeze o astfel de tema. E ca si cum ar merge sa vorbeasca oamenilor despre stilul de viata pe care trebuie sa il avem pentru a ne controla tulburarile cardio-vasculare. Nu vreau sa fiu inteles gresit, sesizarea este binevenita, dar dupa sesizare ar fi trebuit sa lucreze cu specialisti pentru ca in scoli sa avem o interventie specializata”, sustine Daniel David, citat de news.ro.

David spune ca problema jocului este abordata gresit si atrage atentia asupra faptului ca nu exista o legatura directa intre cazurile de suicid si jocul ”Balena Albastra”.

„Este bine sa se implice, dar nu intr-o maniera foarte vizibila. Ar trebui sa se implice sustinand specialistii in domeniu, care dupa aceea sa mearga in scoli si sa monitorizeze situatiile. Adevarul este ca nu exista nicio legatura demonstrata intre aceste comunitati si suicid. Daca te uiti la oamenii care au murit in ultimul an, o sa vezi ca foarte multi, macar cu un an inainte, au fost prin spitale. Nu putem totusi sa spunem ca spitalul i-a omorat, ci au ajuns acolo pentru ca aveau o boala. La fel si in cazul acestor adolescenti. Ei ajung in astfel de comunitati care promoveaza astfel de jocuri pentru ca au tulburari de tip depresiv, se gandesc la suicid si cauta astfel de comunitati. Astfel de comunitati pot sa amplifice problema, nu sa o cauzeze. Dintr-un joc, dintr-o comunitate obscura asa cum exista zeci pe internet, prin faptul ca s-a rostogolit prin mass-media, am transformat un fenomen care nu era atat de important intr-un fenomen care devine foarte mare. Abia acum acest joc si aceasta comunitate poate sa devina un pericol pentru copii si adolescenti. Acum ii facem sa devina curiosi si sa caute informatii”, a spus Daniel David.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: