Procurorul general, cod rosu de alarma la miezul noptii. Guvernul Dancila incalca „ordinea constitutionala” cu OUG pe justitie

news

Parchetul general a dat publicitatii, duminica noapte, aproape de miezul noptii, un comunicat de presa in care atrage atentia ca ordonanta de urgenta privind legile justitiei, care urmeaza sa fie adoptata luni dimineata, reprezinta un pericol pentru „ordinea constitutionala”.

Punct de vedere privind proiectul ordonantei de urgenta de modificare a legilor justitiei

Vazand relatarile din presa conform carora, in ziua de 15.10.2018 va fi dezbatut in sedinta de guvern, la propunerea Ministerului de Justitie, un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, luand act de asemenea prin intermediul mass-mediei de proiectul susmentionat, aducem la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Ministerul Public atrage atentia asupra pericolului incalcarii ordinii constitutionale prin adoptarea unora dintre modificarile propuse, astfel:

1. Introducerea unui nou alineat la art. 54 din Legea nr. 303/2004, conform caruia ministrul justitiei organizeaza o procedura de selectie pe baza unui interviu, iar pentru asigurarea transparentei audierea candidatilor se transmite in direct, nu este de natura a inlatura diminuarea independentei procurorilor care ocupa functii de conducere.

Asa cum a aratat si Comisia de la Venetia, conferirea rolului decisiv ministrului de justitie in numirea procurorilor cu functii de conducere mai degraba slabeste decat sa asigure controlul reciproc si echilibrul puterilor. Daca numirea si revocarea procurorilor cu functii de conducere depind de un ministru, exista un risc serios ca acestia sa nu combata in mod energic coruptia in randurile aliatilor politici ai respectivului ministru.

Se impune ca numirea procurorilor in functiile de conducere din varful Ministerului Public sa se faca, asa cum a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Sectiei pentru procurori a C.S.M., formulata in urma unui interviu care poate fi transmis in direct, cu avizul ministrului justitiei, de catre Presedintele Romaniei.

2. Prin atribuirea calitatii de titular al actiunii disciplinare pentru ministrul justitiei, se creeaza riscul controlului politic asupra modului in care sunt verificati magistratii din punct de vedere disciplinar, actiunea disciplinara exercitata de ministrul justitiei putand deveni „o parghie politica de dominare a justitiei”.

3. Articolul VIII din proiectul de ordonanta de urgenta, conform caruia, la data intrarii in vigoare a ordonantei, procurorii care functioneaza in cadrul P.I.C.C.J., D.I.I.C.O.T. si D.N.A., precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora daca indeplinesc conditiile prevazute in noua forma a Legii nr. 303/2004 si a Legii nr. 304/2004, va conduce la inlaturarea unor procurori din functiile legal detinute, prin impunerea unor conditii noi, inexistente la data la care s-a facut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constitutie care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor.

Aratam ca, atat numirea cat si delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea conditiilor legale in vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la incalcarea principiului stabilitatii procurorului, a principiului neretroactivitatii legii, a identitatii statutului juridic constitutional al judecatorilor si procurorilor in ceea ce priveste numirea si delegarea acestora si va conduce la blocarea activitatii si imposibilitatea finalizarii unor cauze extrem de importante, in special aflate pe rolul Sectiei parchetelor militare din cadrul P.I.C.C.J., D.N.A. si D.I.I.C.O.T..

Citeste si: Noaptea ca hotii. Tudorel Toader, convocat duminica noapte la sediul PSD. Borfasii l-au presat sa modifice OUG pe justitie

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: