Protestele nu ii opresc nicicum, Comisia Iordache voteaza in mare viteza noi modificari. Astazi vor adopta o foarte controversata modificare

politica

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei, condusa de fostul ministrul al Justitiei Florin Iordache, a reluat luni, de la ora 10:00, dezbaterile asupra legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Membrii PSD si ALDE ai Comisiei se misca in mare viteza, votul a ajuns dupa o jumatate de ora la articolul 133, informeaza Digi24.

Actul normativ urmeaza sa fie finalizat si sa fie adoptat un raport care sa fie inaintat plenului Camerei Deputatilor. Cele mai importante modificari aduse de comisie legii privind organizarea judiciara privesc infiintarea unei directii speciale pentru investigarea procurorilor si judecatorilor, inasprirea conditiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT si obligativitatea ca procurorul-sef al DNA sa obtina avizul CSM daca vrea sa infiinteze servicii teritoriale.

Cea mai controversata si mai contestata modificare adusa legii 304/2004 privind organizarea judiciara in comisia condusa de Florin Iordache a fost infiintarea unei sectii de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va functiona in cadrul Parchetului General si va avea drept competente exclusive efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile de coruptie si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de procurori si judecatori.

Sectia speciala de investigare a procurorilor si judecatorilor a fost infiintata prin adoptarea de catre comisia speciala a unor amendamente depuse de senatorul PSD Serban Nicolae.

”Dupa articolul 88 se introduce o noua sectiune: Sectia de Investigare a unor infractiuni din justitie”, se arata intr-un prim amendament.

Al doilea articol detaliaza competentele sectiei nou-infiintate:

„In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul penal si de legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a infractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari”.

Infiintarea sectiei speciale de investigare a procurorilor si judecatorilor a fost adoptata cu voturile PSD – ALDE – UDMR, impreuna votand PNL si USR. Reprezentantul PMP in comisia speciala nu a participat la nicio sedinta a comisiei.

Duminica, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lansat un avertisment autoritatilor de la Bucuresti, pe fondul discutiilor despre modificarea legilor Justitiei.

„Noi credem ca slabirea legislatiei care va permite sa aveti un sistem judiciar independent si sa lansati o lupta puternica impotriva coruptiei submineaza si rezistenta nationala si poate expune Romania la amenintari venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Coruptia este o scena pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundatia unui stat rezistent”, a spus Hans Klemm, la o discutie avuta cu jurnalistii saptamana aceasta, la Targu Mures.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: