PSD declara razboi Austriei. Infractorul Valcov acuza intelegeri subterane intre presedintele Iohannis si o mare multinationala

news

Consilierul premierului, Darius Valcov, a insinuat, pe Facebook, ca presedintele Klaus Iohannis ar fi avut o intelegere cu directorul general al OMV, Rainer Seele, pe Legea offshore, in luna ianuarie seful statului a discutat cu acesta „in privat”, iar in august Iohannis a respins actul normativ.

Valcov a adaugat ca, in aceeasi luna, postul austriac de televiziune ORF acuza represiuni din partea Jandarmeriei la protestele din 10 august.

„In ianuarie 2018 Mr Seele (Rainer Seele – n.r.), CEO OMV si Mr Werner discuta in privat despre gazele din Marea Neagra. In iulie, Parlamentul adopta Legea Offshore, cu o mica modificare de 6 miliarde de $ in plus pentru statul roman. In august, Mr Werner respinge Legea Offshore. Tot in august, postul national de televiziune austriac ORF devine brusc interesat de Romania si acuza represiuni din partea jandarmeriei romane. Vom vedea continuarea! Dar de data asta va asigur ca statul roman va cere ceea ce i se cuvine. P.S. Mr Seele and Mr Putin, two good friends”, a scris, Darius Valcov, duminica seara pe Facebook, scrie Mediafax.

Consilierul premierului Viorica Dancila a declarat, sambata, ca Legea offshore aduce in plus pentru bugetul de stat 6 miliarde de dolari, iar oricine ar incerca sa modifice actuala forma ar trebui judecat pentru tradare de tara. Acesta a precizat ca inainte de actualizarea legii offshore, marile companii aveau in doi ani profituri de peste 900 de milioane de dolari, iar statul roman incasa mai putin de 100 de milioane de euro.

Pe 2 august, presedintele Klaus Iohannis a retrimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementeaza masurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra. Seful statului sustine ca un astfel subiect este unul de interes maxim pentru Romania, iar o asemenea lege trebuie sa asigure un echilibru si o echitate in ceea ce priveste beneficiile atat pentru statul roman, cat si pentru investitori. Iohannis critica lipsa de predictibilitate si stabilitate a Legii offshore, in forma trimis spre promulgare.

Iohannis argumenteaza ca nu au fost clar reglementate modalitatile prin care castigurile din redevente devin venituri la bugetul de stat, in conditiile in care actuala forma a legii prevede transferul acestor venituri catre contractele de parteneriat public-privat, nu catre bugetul consolidat. Seful statului mai sustine ca Legea offshore a fost adoptata de Legislativ fara a respecta principiul bicameralismului.

Pe 24 iulie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, ca trebuie reglementata legea privind exploatarea gazelor in Marea Neagra foarte limpede, printr-o ordonanta a Guvernului, in sensul unei prevederi care sa stabileasca o formula de calcul „pentru deducerile pentru impozitul pe veniturile suplimentare”.

Pe 11 august, postul public austriac ORF a transmis o nota de protest, dupa ce unii jurnalisti au fost agresati de agenti ai fortelor de ordine in cursul mitingului desfasurat pe 10 august in Bucuresti. „In cursul confruntarilor intre forte speciale ale politiei si demonstranti violenti, un cameraman ORF a fost batut, iar corespondentul ORF Ernst Gelegs abia a scapat de loviturile unui agent al fortelor de ordine care avea scut (…)”, a transmis postul austriac.

Directorul general ORF, Andreas Wrabetz, a denuntat o situatie „inacceptabila” pentru un stat membru al Uniunii Europene.

In aceeasi zi, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat violentele produse la Bucuresti si asteapta clarificari din partea Romaniei dupa ce jurnalisti austrieci au fost agresati de fortele de ordine in timpul protestelor desfasurate vinerea trecuta.

Jandarmii au intervenit in forta, pe 10 august, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflati in fata sediului Executivului. Peste 450 de persoane, intre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piata Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei avand arsuri de pana la 15% din suprafata corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au actionat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, a anuntat Laurentiu Cazan, cel care a comandat interventia fortelor de ordine la miting, precizand ca au fost solicitate intariri si din alte regiuni ale tarii. La Parchetul Militar Bucuresti au fost inregistrate pana duminica 291 de plangeri impotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august, au declarat pentru Mediafax reprezentantii Parchetului General. Procurorii militari au audiat, pana acum, 127 de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: