„Puneti mana pe carte”. Procuroarea lui Dragnea il face de ras pe Tudorel Toader. Ministrul insista prosteste

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, sambata, ca abuzul in serviciu nu este incriminat in mod distinct in Codul penal din Germania, dar calitatea de functionar public sau european apare ca element de agravare in cazul mai multor infractiuni. Toader sustine ca si in Codul Penal din Romania sunt incriminate fapte concrete prin care functionarul public abuzeaza de pozitia pe care o are si enumera cercetarea abuziva, purtarea abuziva si falsul intelectual.

Reactia ministrului vine dupa precizarile Ambasadei Germaniei care a anuntat vineri ca abuzul in serviciu este reglementat in Germania prin mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar si din Codul Penal. Procurorul DNA Alexandra Lancranjan a scris, sambata, pe Facebook, ca in Germania, sunt foarte multe articole in Codul Penal care reglementeaza actiuni specifice ale functionarilor publici fara a le denumi abuz in serviciu. Aceasta spune ca ministrul Justitiei ar fi trebuit sa citeasca ”pana la capat” Codul Penal german si sa argumenteze ”fara a denatura realitatea juridica”. Toader si Lancrajan au avut un schimb de replici prin intermediul retelei de socializare.

Tudorel Toader a postat, sambata, un mesaj pe pagina sa de Facebook in care afirma ca ”abuzul in serviciu nu este incriminat in mod distinct in Codul Penal din Germania”.

”Calitatea de functionar public sau european apare, insa, ca element de agravare, in cazul mai multor infractiuni, precum: inselaciune, frauda in care domeniul subventiilor, abuz de incredere, fals intelectual, falsificarea inregistrarilor tehnice, falsificarea de date cu forta probanta, constrangere, vatamarea corporala in exercitarea unei functii publice, obtinerea de declaratii prin forta, urmarirea penala a persoanei nevinovate, punerea in executare a unei sanctiuni impotriva unei persoane nevinovate, abuzul de incredere in afacerile externe, incalcarea secretului oficial, incalcarea secretului fiscal, determinarea subordonatilor la savarsirea unei fapte penale, abuzul sexual savarsit prin abuz de functie etc”, scrie Toader in mesaj.

Ministrul Justitiei afirma ca ”si in Codul Penal din Romania sunt incriminate fapte concrete prin care functionarul public abuzeaza de pozitia pe o are, precum: cercetarea abuziva, purtarea abuziva, falsul intelectual etc”.

Ulterior, Toader a postat o completare: ”Cine vrea si poate, lesne intelege diferentele dintre elementele constitutive ale infractiunilor din art.266 C penal german si art.297 C penal roman ! In acest sens, in scurt timp, va fi disponibil „Codexul penal european”, in curs de aparitie la editura C H Beek !”.

La randul ei, procurorul Alexandra Lancranjan a reactionat cu o noua postare pe Facebook: ”Cine vrea si poate, lesne intelege ca Art.266 C.pen.german incrimineaza conduite intr-o paleta mult mai larga ca legiuitorul roman. Ba mai cuprinde si incalcarea unor obligatii ce decurg dintr-o conventie. Si nu are nici prag. Iar pentru aceasta constatare este suficienta Teoria generala a dreptului, anul I”.

Abuzul in serviciu este reglementat in Germania prin mai multe paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal, iar pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate, a scris, joi, Ambasada Germaniei, pe pagina de Facebook.

„In Germania, urmarirea penala a abuzului in serviciu este reglementata prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate”, se arata in mesajul postat pe pagina oficial a Ambasadei.

Ambasada Germania s-a numarat printre cele douasprezece reprezentante diplomatice care in 28 iunie au transmis o declaratie comuna in care fac apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei.

Cele douasprezece state – Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii – isi exprima ingrijorarea ca mai multe modificari propuse Codurilor penale pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane. Acestea indeamna autoritatile sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor in 4 iulie, in calitate de for decizional.

Articolului 297 din Codul penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu a fost modificat, astfel ca infractiunea nu se pedepseste daca prejudiciul este pana in salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. In plus, se considera abuz in serviciu daca scopul este de a obtine foloase materiale necuvenite pentru sine, sot sau rude pana la gradul II.

In timpul dezbaterilor din Comisia Iordache, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infratiunii de abuz in serviciu. De altfel, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spunea ca in multe state europene infractiunea de abuz in serviciu nu este prevazuta de legislatia penala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: