Raportul detaliat al Comisiei de la Venetia confirma: Guvernarea PSD-ALDE lucreaza in interesul infractorilor

news

Comisia de la Venetia a dat publicitatii raportul adoptat vineri de plenul forului in cazul Romaniei. Potrivit acestuia, modificarile aduse de Parlament Codurilor Penale si Legilor Justitiei slabesc lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

Modificarile codurilor penale si ale legilor justitiei au fost facute in graba, fara transparenta si fara sa tina cont de opinia sistemului judiciar, acuza specialistii. Mai mult, au dus la divizarea societatii si la ciocniri intre institutiile statului, asa ca specialistii fac apel la calm si deschidere spre dialog.

”Modificarile propuse la articolul 297 par sa creeze intr-adevar, fara o justificare convingatoare, premisele pentru o dezincriminare de facto a multor fapte avand legatura cu infractiunea de abuz in serviciu. Asa cum au subliniat mai multi interlocutori in timpul misiunii Comisiei de la Venetia in Romania, aceste modificari vor face mult mai greu daca nu imposibil de investigat si de condamnate persoane pe baza acestei acuzatii”, se arata in raport.

”Aceasta intra in contradictie atat cu obligatiile internationale ale Romaniei in materie de anti-coruptie cat si cu eforturile tarii in aceasta directie, dar si cu standardele statului de drept. Avand in vedere aceste observatii, modificarile propuse la articolul 297 paragraful 1 ar trebui revazute in lumina comentariile de mai sus si din perespectiva obligatiilor Romaniei in materia instrumentelor internationale anti-coruptie”, se mai arata in raportul de 36 de pagini.

De asemenea, comisia mai solicita ca autoritatile romane „sa reconsidere si sa modifice, in lumina comentariilor formulate in prezentul aviz, dispozitii care reglementeaza infractiunile legate de coruptie, in special darea de mita (articolul 290), traficul de influenta su cumpararea de influenta (articolele 291 si 292), delapidarea (articolul 295) si abuzul de serviciu (articolul 297)”.

Recomandarea principala – autoritatile din Romania sa reevalueze modificarea codurilor, mai ales ca ea este necesara, avand in vedere numeroase decizii ale CCR inca netranspuse in legislatie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: