Razbunarea lui Basescu. Fostul presedinte are o initiativa legislativa prin care urmareste sa dea o lovitura crunta SRI-ului. PSD ar putea fi de acord

politica

Presedintele PMP, Traian Basescu, a depus, la Senat, o lege pentru desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale ca institutie bugetara motivand ca ASSN s-a remarcat prin abuzurile privind diplome de doctorat, plagiat si cheltuirea netransparenta a banului public, informeaza Mediafax.

Propunerea legislativa depusa de presedintele PMP are un articol unic potrivit caruia „Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (…) se abroga”.

Traian Basescu sustine in expunerea de motive ca abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop „desfiintarea ASSN ca institutie bugetara”.

„Prin adoptarea in iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit si propriul evaluator al rezultatelor actiunilor sale. De asemenea, consideram ca exista alte structuri cu traditie, cum sunt Academia Tehnica Militara, Colegiul National de Aparare (CNAp) si structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare stiintifica si (…) au adus o contributie masurabila la trasarea strategiei si a securitatii nationale”, indeplinind cu suscces obiectivele asumate de ASSN, potrivit sursei citate.

Traian Basescu sustine ca atat timp cat a functionat ASSN, „s-au facut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN si ale membrilor fondatori fiind implicate in scandaluri publice legate de plagiat”, la care s-au adaugat probleme legate de netransparenta cheltuirii banului public.

Bilantul contabil si bugetul de venituri si cheltuieli, care sunt informatii de interes public, nu sunt comunicate de catre ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune institutia, stiindu-se doar ca Ministerul Educatiei finanteaza partial ASSN, iar in anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro si nu exista „pana la ora actuala niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfasurata in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, facuta de academicienii ASSN”, spune Basescu. „Toate acestea arunca cel putin o umbra de neincredere asupra prestigiului de care sustin ca se bucura la nivelul societatii sau al ariilor profesionale de provenienta membrii AS SN3”, afirma liderul PMP.

Liderul PMP spune ca legea privind infiintarea si functionarea ASSN contine si elemente de neconstitutionalitate. „Initial, legea de infiintare se referea la Academia de Stiinte Militare. Legea de modificare a venit cu propunerea facuta ca academia respectiva sa se numeasca Academia de Securitate Nationala, unde Academia insasi a devenit ordonatorul principal de credite. In aceasta situatie, Academia a intrat sub incidenta art. 119 din Constitutie care stipuleaza: ‘Consiliul Suprem de Aparare a T arii organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii’, spune Traian Basescu.

Basescu precizeaza ca, potrivit Constitutiei, tot ceea ce tine de organizarea Guvernului si a CSAT-ului, reprezinta lege organica, si Senatul este Camera decizionala, iar proiectul de lege a trecut prin Parlament cu sustinerea majoritatii senatorilor si deputatilor, ca lege ordinara, Camera Deputatilor fiind forul decizional, „legea fiind la acel moment usor atacabila la CCR pe motiv de neconstitutionalitate”.

Proiectul lui Traian Basescu a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere publica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: