Reactia acra a lui Tudorel Toader in urma raportului Comisiei de la Venetia. Ministrul incearca sa paseze responsabilitatea

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a transmis, sambata, ca a elaborat proiectul de lege privind modificarea legilor justitiei, dar si actul de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia, documente pe care le-a prezentat comisiei speciale,dar ca Parlamentul „a dezbatut si adoptat” forma actuala.

„Simple precizari referitoare la elaborarea legilor justitiei ! Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justitiei. Concomitent, pe un numar de 18 pagini, ministerul Justitiei a elaborat si proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia. Pe data de 25 octombrie 2017, in cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele doua documente. Ulterior, au fost promovate trei initiative parlamentare de modificare a legilor justitiei, care au fost dezbatute si adoptate”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Reactia ministrului vine dupa ce Comisia de la Venetia a recomandat autoritatilor din Romania sa reexamineze, in proiectele de lege din domeniul justitiei, modul de numire si revocare a magistratilor, in sensul asigurarii unor proceduri neutre, prin mentinerea rolului presedintelui tarii si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Comisia de la Venetia a prezentat vineri avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din Romania in domeniul justitiei, dupa sesizari de evaluare facute de presedintele Romaniei si de Comisia de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. In conformitate cu procedura avizelor preliminare in cazurile urgente, Comisia de la Venetia a autorizat transmiterea evaluarii autoritatilor romane. Comisia de la Venetia urmeaza sa sustina acest aviz, fara modificari, in sesiunea plenara din octombrie.

Potrivit raportului, Comisia de la Venetia formuleaza urmatoarele recomandari adresate autoritatilor din Romania:

– „sa reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzatoare din Constitutie, in perspectiva oferirii conditiilor pentru un proces de numire / revocare neutru si obiectiv, prin mentinerea rolului institutiilor, precum presedintele tarii si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei”;

– „sa elimine ori sa defineasca mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior sa invalideze solutiile procurorilor pentru situatiile de nefundamentare”;

– „sa elimine restrictiile propuse asupra libertatii de exprimare a judecatorilor si procurorilor”.

Comisia de la Venetia constata in raportul de evaluare, la punctele 38 si 39, ca, potrivit propunerilor, CSM primeste un „rol decisiv” de responsabilitate in procedurile de numire si revocare a magistratilor. „Modificarea majora care deriva, in noul sistem, este ca presedintele va fi exclus in totalitate din procedurile de numire si revocare”, observa Comisia de la Venetia. „Procesul legislativ, care a generat clivaje majore in societatea din Romania, a fost criticat pentru ca a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparentei si pentru ca a fost efectuat in absenta consultarilor complete si eficiente”, concluzioneaza Comisia de la Venetia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: