Reactia ambasadei SUA dupa amenintarile Rusiei la adresa Romaniei

news

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, afirma ca eforturile Washingtonului in domeniul apararii antiracheta nu sunt menite sa afecteze echilibrul strategic cu Rusia si, in acest context, baza de la Deveselu reprezinta o contributie a Statelor Unite si a Romaniei la sistemul NATO de aparare antiracheta.

„Presedintele Obama a spus in mod constant din 2009 incoace ca sistemul de aparare antiracheta ce constituie Abordarea Adaptiva in Etape in Europa este necesar pentru a proteja Statele Unite si pe aliatii nostri de amenintarea reprezentata de rachetele balistice provenite din exteriorul regiunii euroatlantice. Am facut cunoscut in mod repetat si clar, atat prin intermediul politicilor noastre, cat si prin capacitatile dislocate, faptul ca eforturile noastre in domeniul apararii antiracheta nu sunt menite sa afecteze echilibrul strategic cu Rusia.

Amplasamentul de la Deveselu si capacitatile sale reprezinta contributia SUA si a Romaniei la sistemul NATO de aparare antiracheta”, sustine seful reprezentantei diplomatice americane la Bucuresti intr-un comunicat transmis marti.

Precizarea sa vine in contexul in care Rusia a cerut Guvernelor SUA si Romaniei sa renunte la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 in dispozitivul de aparare antiracheta din Romania, dupa cum a relatat luni seara agentia de presa Interfax.

Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 – sistem cu lansare verticala – este un sistem de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapida impotriva amenintarilor inamice de orice tip. Conceptia acestui sistem deriva din lucrarile efectuate pe sistemul de lupta Aegis 2.

O declaratie in acest sens a fost facuta luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare si control al armamentului din Ministerul rus de Externe, intr-un discurs tinut in comitetul de profil al Adunarii Generale a ONU, al carui text a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus, www.mid.ru.

Ulianov a sustinut ca preconizata amplasare a elementelor sistemului de aparare antiracheta in Romania reprezinta ‘o provocare serioasa pentru securitatea internationala’ si a facut apel la Guvernele SUA si Romaniei sa ‘constientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru aceasta dezvoltare a situatiei si sa renunte la aceste planuri pana cand nu este prea tarziu’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: