Refugiatii sirieni ajunsi in Romania vor sa plece cat mai repede, chiar daca si-au gasit de munca: „Cu salariile de aici nu putem supravietui”

news

Refugiatii sirieni care au ajuns in Romania nu sunt deloc multumiti. Ei nu au dorit sa fie trimisi la noi in tara iar acum cauta cum sa plece mai repede, se arata intr-un reportaj aparut in News Deeply.

Rami Salama sta alaturi de alti patru sirieni pe o banca in fata centrului de azil cu arhitectura sovietica din capitala Romaniei, Bucuresti. Cei cinci sirieni tocmai au primit documentele de calatorie romanesti, dupa numai trei saptamani de la sosire. Insa ei nu au niciun motiv de bucurie. Niciunul dintre ei nu a dorit sa vina in Romania. Acum ei se intreaba cum ar putea sa-si construiasca o noua viata intr-una dintre cele mai sarace tari din Europa.

„Chiar daca as munci zi si noapte nu mi-as putea intretine familia cu salariile de aici”, s-a plans Salama, care are cinci copii.

refugiat

Mohammed Abu Issa a reusit sa isi gaseasca o slujba, dupa ce a sosit in Romania in februarie 2016, impreuna cu sotia si trei copii. El lucreaza acum intr-un restaurant din Constanta dar nu este prea incantat de cum arata viitorul.  „Muncesc pana la oara 2 noaptea, asa ca niciodata nu imi vad copiii”, spune el.

„In fiecare zi ma gandesc ce ar trebui sa fac. Sa ma intorc?”, se intreaba Issa.

mohammed-abu-issa-2

Si Salama, desi a sosit de numai trei saptamani, vera sa plece. „Nu vreau sa ma imbogatesc ci sa supravietuiesc”, a explicat el.

In noiembrie 2015, Uniunea Europeana a demarat un proiect de relocare a 160.000 de refugiati din Grecia si Italia in alte state europene. Romaniei i s-a alocat o cota de 6205 persoane, dintre care, pana in prezent au sosit doar 463.

Refugiatilor le este oferit un ajutor de doar 127 de dolari americani pe luna, pentru un interval intre 6 si 12 luni. Ulterior, refugiatii trebuie sa isi gaseasca singuri locuri de munca, in conditiile in care singurul sprijin primit in acest sens este inscrierea lor in baza de date a agentiei nationale de ocupare a fortei de munca. Nerecunoasterea actelor de studii si conditia cunoasterii limbii romane, in contextul in care nu exista facilitati satisfacatoare de predare a ei catre refugiati, se dovedesc bariere greu de trecut pentru azilantii care doresc sa se angajeze in Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: