Restauratie in forta. Fostul ministru al Educatiei dezvaluie presiuni si abuzuri ale PSD fata de directorii merituosi: „Primesc semnale”

news

Fostul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, anunta ca se fac presiuni asupra directorilor care si-au obtinut postul prin concurs sa renunte in favoarea celor care au pierdut. Acestia din urma sunt sustinuti de PSD.

„Primesc semnale acum ca sunt directori noi asupra carora, in aceste zile, se fac presiuni pentru a renunta la post, astfel incat sa poata fi numiti cei de dinaintea lor. Acestora, si numai lor, le transmit ca nu trebuie sa renunte la munca si efortul depuse, la proiectele pe care si le-au facut pentru scoala si ca, mai ales, demnitatea personala si curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor si elevilor, deopotriva, cu toate celelalte continuturi stiintifice”, spune Dumitru pe pagina sa de Facebook.

Iata postarea integrala:

„Nu este intotdeauna comod sa spui adevarul, mai ales daca cei care nu vor, sau nu pot sa-l vada, nu sunt putini. Dar, asa cum ne aduce aminte Havel tuturor acelora care vrem ” sa traim in adevar”, curajul moral consta, nu de putine ori, in a infrunta opinia majoritatii in numele adevarului faptelor.

Am spus, de fiecare data cand am fost intrebat, ca directorul de scoala trebuie sa fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci si de conduita. El este un lider care poarta pe umeri responsabilitatea unei institutii a carei vocatie este educarea. Am spus ca nu va exista nicio scoala care sa ramana fara director, in urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar exceptiile, analizate de la caz la caz si decise in consecinta.

Acum vad ca exceptia a fost transformata in regula si orice idee de competitie, competente, meritocratie, valoare este manipulata brutal. Derogarea de la regula, permisa doar in cazuri exceptionale, bine intemeiate si oferita nominal, a ajuns text de metodologie.

Se vorbeste despre un numar de peste 650 de posturi de director si director adjunct care ar fi ramase neocupate in urma concursului si care, spun cei de la Educatie, ar trebui sa fie atribuite acelorasi persoane aflate in functie. Sa ramanem fideli adevarului si sa spunem ca nimeni nu vorbeste astazi de posturile ramase neocupate pentru ca inspectorii scolari generali de la Bucuresti si Bacau (am aflat zilele acestea) au incalcat cu buna stiinta metodologia si au refuzat sa numeasca directorii, in asteptarea schimbarii de la partid.

Nimeni nu vorbeste ca cele peste 650 de situatii unde ar fi nevoie de numirea acelorasi persoane sunt, de fapt, cu putin peste 350, daca scadem cele doua judete unde inspectorii au asteptat schimbarea de la partid si nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate ca situatia de facto ar arata un numar mult redus al exceptiilor invocate, daca ar fi existat o preocupare reala pentru respectarea regulilor la nivelul judetelor.

Cand am fost sesizat de neregulile de la Bucuresti, am semnat, in 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinara a inspectorului scolar al Municipiului Bucuresti. S-a asternut linistea peste asta.

Primesc semnale acum ca sunt directori noi asupra carora, in aceste zile, se fac presiuni pentru a renunta la post, astfel incat sa poata fi numiti cei de dinaintea lor. Acestora, si numai lor, le transmit ca nu trebuie sa renunte la munca si efortul depuse, la proiectele pe care si le-au facut pentru scoala si ca, mai ales, demnitatea personala si curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor si elevilor, deopotriva, cu toate celelalte continuturi stiintifice.

Eu m-am intors la Universitate, in comunitatea academica pe care am imbratisat-o cu zeci de ani in urma. Si voi ramane la fel de preocupat si atent la ceea ce se intampla in educatie si cercetare. Am datoria ca fost ministru dar, mai ales, ca profesor, sa fac tot ce imi sta in putinta pentru ca elevii sau tinerii studenti sa cunoasca onoarea, corectitudinea si adevarul”, a scris Mircea Dumitru pe Facebook.

Administratia Prezidentiala a criticat masura luata de Ministerul Educatiei, prin care directorii care au picat sa poata ocupa in continuare posturile de conducere. Consilierul de stat Ligia Deca, seful Departamentului Educatie din Administratia Prezidentiala, a declarat, luni, intr-un interviu acordat News.ro, ca masura privind numirea directorilor unitatilor de invatamant prin derogare este un „semnal extrem de negativ” in sistem, fiind rasplatiti cei care au dovedit ca nu au avut performante, iar masura a fost luata si ca urmare a „presiunii” venite din partea fostilor directori, care si-au pierdut posturile.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: