RUSIA cere SUA si Romaniei sa renunte la SCUTUL antiracheta „pana nu este PREA TARZIU”

news

Rusia avertizeaza ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze „responsabilitatea” montarii acestor sisteme si sa renunte la plan „cat nu este prea tarziu”.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO) „risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale”, a declarat, potrivit Interfax, Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

„Acest pas va fi o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare”, a acuzat oficialul rus.

„Statele Unite si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilitatii acestui sistem si sa isi dea seama ca pot renunta la acest plan cat nu este prea tarziu”, a adaugat Mihail Ulianov, citat de Mediafax.

Moscova a acuzat de multe ori ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). In martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma ca sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune – sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminica, in urma vizitei oficiale efectuate in SUA, ca pana la sfarsitul anului scutul antiracheta de la Deveselu (Olt) va fi operationalizat, pentru ca Romania sa se incadreze in ansamblul masurilor de protectie NATO in regiune. „In planul cooperarii strategice s-a discutat foarte mult despre importanta facilitatii de la Deveselu, pe care o vom operationaliza pana la sfarsitul acestui an, acest lucru fiind o dovada in plus a capacitatii Romaniei de a se incadra in ansamblul masurilor de protectie al NATO in regiune”, a precizat vicepremierul Gabriel Oprea, in cadrul unei conferinte de presa, in care a prezentat concluziile vizitei oficiale desfasurate, saptamana aceasta, in Statele Unite ale Americii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: