Time: RUSIA se pregateste sa dea o lovitura DEVASTATOARE. 73% din PETROLUL mondial ar putea ajunge sub controlul Kremlinului

pagina verde

Pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Arabia Saudita si SUA, Rusia ar putea prelua conducerea de facto a cartelului tarilor mari producatoare de petrol.

Desi parea ca va avea cel mai mult de pierdut din cauza scaderilor drastice de pret ale barilului de petrol, Rusia incearca sa isi gaseasca aliati in acest razboi al preturilor „aurului negru”.

Intalnirea de pe 16 februarie dintre Rusia, Qatar, Arabia Saudita si Venezuela au fost primul pas. Urmatoarea reuniune va avea loc la mijlocul lunii martie cu un grup si mai mare de participanti.

Daca Rusia va reusi sa determine un consens oricat de mic, are sanse sa isi asigure pozitia de lider in continuare. Criza actuala a petrolului a fost cauzata, in mare parte, de Arabia Saudita care a contribuit masiv la aceasta depreciere a pretului per baril prin extractiile masive, noteaza Time.

Ponderea petrolului saudit la nivel mondial insa a scazut, odata cu aparitia petrolului american de sist. Cele mai mici natiuni OPEC au cerut scaderea productiei, pentru a mentine un pret decent, insa intalnirea din decembrie, 2015, s-a incheiat fara a se ajunge la un acord.

Rusia are acum noi atuuri in pozitia de negociator. Charles Freeman Jr, fost ambasador SUA in Riad, a declarat recent ca a „observat o deteriorare pe termen lung in relatia SUA- Arabia Saudita, care a inceput cu mult inainte ca administratia Obama sa se instaureze la Casa Alba”.

Relatiile dintre cele doua state s-au racit si din cauza ridicarii sanctiunilor impotriva Iranului, actiune careia sauditii i s-au opus cu vehementa. Acum, sauditii trebuie sa isi caute un nou aliat care sa le protejeze interesele in Golf, avand in vedere amenintarile cu care se confrunta, venite dinspre ISIS si Iran.

Desi Rusia si Arabia Saudita joaca la capete diferite in Siria, acestea au cautat de mult timp sa incheie un parteneriat de nadejde. Ziarul britanic The Telegraph nota in 2013 ca cele doua state au negociat o intelegere secreta, care nu s-a concretizat.

Iranul a fost un aliat de nadejde pentru Rusia mult timp, iar, daca tara lui Putin incearca sa intermedieze o reconciliere intre Iran si Arabia Saudita, poate de asemenea, sa impinga lucrurile spre o intelegere secreta in cadrul OPEC.

Desi Iranul nu s-a angajat sa inghete productia, ministrul rus al Energiei, Aleksander Novak, a anuntat ca „Iranul se afla intr-o situatie speciala, fiind tara cu cele mai scazute niveluri ale productiei. Deci, cred ca ar putea fi abordat individual, cu o solutie separata”, spune Novak.

Irakul, fara o conducere politica credibila, va urma calea Rusiei daca aceasta ii va acorda sprijin in lupta impotriva ISIS. In cazul in care scenariul de mai sus va avea sanse de reusita, Rusia va aparea ca lider de facto al statelor mari producatoare de petrol, acestea raspunzand de aproape 73% din livrarile de petrol la nivel mondial.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: