Scandal in Parlament pe o lege trimisa inapoi de Iohannis. PSD, noi manevre: „Prima explicatie este ca dupa cutremurul de aseara a cazut serverul”

politica

Reexaminarea ceruta de presedinte pentru proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea care prevede eliminarea a 102 taxe a fost respinsa astazi si de Camera Deputatilor, anunta Realitatea Tv. Anterior, reexaminarea a fost respinsa si de Senat.

Proiectul de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, retrimis de presedintele Klaus Iohannis in Parlament, a intrat miercuri in dezbaterea Comisiei de buget-finante, dupa care va fi supus la vot in plenul Camerei Deputatilor, a anuntat secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, sustinand ca actul trebuie sa fie adoptat inaintea votarii bugetului de stat pe anul 2017, potrivit News.ro.

UDMR a cerut scoaterea din textul legii a articolului care prevede eliminarea taxei radio-TV, insa, Comisia de Buget a respins propunerea.

Deputatul USR Cosette Chichirau a contestat convocarea de urgenta a deputatilor, afirmand ca membri comisiei puteau fi convocati si joi la prima ora, cerand ca „deputatilor noi” sa li se ofere explicatii.

„Prima explicatie este ca dupa cutremurul de aseara a cazut serverul. Noi comunicam prin metode conventionale (…)”, a declarat presedintele Comisie de Buget, adaugand ca cererea de reexaminare vizeaza o lege care va trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, iar eliminarea taxei radio-tv trebuie sa se reflecte in bugetarea celor doua institutii in bugetul de stat si ca termenele au fost stabilite de Biroul Permanent.

„Opozitiile la aceasta decizie se sustin in Biroul Permanent de catre liderii grupurilor parlamentare”, a mai spus Viorel Stefan.

In replica, Chichirau a afirmat ca Regulamentul Camerei Deputatilor este incalcat.

Raportul Comisiei de buget urmeaza sa intre in sedinta de vot final a Camerei Deputatilor, programata pentru miercuri.

Plenul Senatului a respins marti, cu 82 de voturi, cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe, impotriva solicitarii presedintelui Klaus Iohannis votand senatorii PSD, ALDE, UDMR. In favoarea reexaminarii au votat senatori PNL, USR si PMP – 36 de voturi.

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis vinerea trecuta Parlamentului, pentru reexaminare, Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, initiata de PSD, avertizand asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta serviciile publice de presa in cazul anularii taxei radio-tv si explicand ca reexaminarea se impune in pofida deciziei de constitutionalitate a CCR, scrie news.ro.

Klaus Iohannis argumenteaza, in cererea de reexaminare, ca desi exista o decizie a CCR de constitutionalitate a legii, reexaminarea trimisa de el se refera la politicile fiscal-bugetare ale statului, precum si „concretizarea acestora”, care sunt atribute ale Parlamentului, astfel incat se impune o reanalizare a acesteia de catre Legislativ „sub aspectul efectelor resimtite de cetaten”.

Presedintele subliniaza ca eliminarea taxelor si simplificarea procedurilor in raporturile dintre cetateni si autoritati sunt deziderate ale societatii, dar realizarea lor implica si adoptarea unor „masuri legislative coerente, eficiente, predictibile si, in acelasi timp, responsabile”.

„Inlocuirea unei plati directe cu una indirecta, precum si absenta unor masuri legislative conexe, de natura sa conduca la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevazute de legea transmisa la promulgare sa conduca, pe langa efectul deplasarii poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii catre toti contribuabilii, persoane fizice si juridice, si la consecinta accentuarii disfunctionalitatilor serviciilor publice”, avertizeaza presedintele.

Iohannis atrage atentia si asupra taxei radio-tv, afirmand ca problemele posturilor publice „sunt vechi si sistemice” si se datoreaza, in principal, cadrului legislativ actual, astfel incat discutia nu poate fi redusa doar la problema eliminarii acestei taxe.

„Modul de finantare a celor doua servicii publice de radio si de televiziune este in directa legatura cu functionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent in acest sens este chiar interesul pe care aceasta masura legislativa l-a suscitat in spatiul public. Din aceasta perspectiva, consideram ca stabilirea surselor de finantare a serviciilor publice de radio si televiziune sunt aspecte ce trebuie sa faca obiectul unor dezbateri autentice in forul legislativ”, scrie Iohannis catre Parlament.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: