Scutul de la Deveselu este „gata de LUPTA”. Seful NATO acuza Rusia de amenintari iresponsabile

news

Finalizata in decembrie 2015, Baza de la Deveselu devine de astazi operationala. Inagurarea are loc in prezenta premierului Dacian Ciolos, a secretarului general al NATO, Jens Stoltenber, si a adjunctului secretarului american al Apararii. Toate componentele au fost instalate si deja testate. Investitia de la Deveselu, judetul Olt, se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit in Romania pentru ceremonie. Seful Aliantei Nord Atlantice s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis. Intr-o declaratie de presa comuna, sustinuta la finalul intalnirii, cei doi oficiali au subliniat ca scutul este unul defensiv si nu reprezinta nicio amenintare la adresa Rusiei. In ceea ce priveste amenintarile venite de la Moscova, Stoltenberg a subliniat ca „NATO se angajeaza solemn sa asigure securitatea Romaniei acum si in viitor”.

Stoltenberg a declarat ca amenintarile Rusiei cu privire la scutul antiracheta sunt iresponsabile si nejustificate, subliniind ca sistemul nu este indreptat impotriva acestei tari.

„Acest sistem nu se refera la Rusia, nu este indreptat impotriva Rusiei, iar atat conditiile fizice, cat si cele geografice fac imposibil ca acest sistem sa submineze Rusia. Este tehnic imposibil sa doboare rachete balistice intercontinentale rusesti. Este un sistem care este indreptat impotriva unor amenintari care vin din afara zonei euroatlantice, iar noi am fost foarte transparenti fata de rusi in ceea ce priveste planurile noastre in cazul acestui sistem. Nu vad niciun motiv pentru care el sa intensifice tensiunile, iar amenintarile din partea Rusiei sunt nejustificate si iresponsabile. Rusii stiu ca este un sistem care nu este indreptat impotriva Rusiei”, a spus Jens Stoltenberg, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a afirmat joi ca, in contextul actiunilor Rusiei, va exista o prezenta avansata a NATO pe flancul estic.

„Aceste actiuni, care sunt anuntate si pregatite in Rusia, sunt dintre cele care ne fac pe noi sa solicitam NATO o abordare echilibrata a flancului estic, daca vorbim despre partea nordica unde avem Polonia si statele baltice si de partea sudica a flancului estic unde avem Romania si Bulgaria. Este evident ca acest flanc are nevoie de o abordare echilibrata, asta insemnand ca vom avea o prezenta avansata a fortelor NATO si in partea de nord a flancului estic, dar e necesara si in partea de sud a flancului estic. Asta nu inseamna ca vom avea, ca pe vremea Razboiului Rece, zeci sau sute de mii de soldati stationati pe acest flanc, insa dupa parerea noastra este nevoie de o prezenta avansata a fortelor NATO, de exemplu prin exercitii militare comune. Avem foarte multe astfel de exercitii, tip, ne dorim mai multe”, a spus Iohannis cu privire la anuntul Federatiei Ruse de a trimite trei brigazi suplimentare la granita cu NATO.

Seful statului roman a mentionat ca a propus si o prezenta navala permanenta in Marea Neagra.

„In aceeasi logica, ne dorim — si am propus acest lucru — sa avem o prezenta navala permanenta in Marea Neagra, care sigur va porni de la riverani, adica noi cu bulgarii si cu turcii, dar care in perspectiva trebuie sa se integreze in abordarea NATO pentru partea sudica a flancului estic”, a afirmat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: