„Se fura cu acte, depozitele – folosite pe post de masina de spalat lemn ilegal”. Semnal de alarma ingrijorator – Guvernul PSD-ALDE secretizeaza informatii

news

Aplicatia Inspectorul Padurii, prin intermediul careia toate taierile de padure de pe teritoriul Romanie puteau fi monitorizate cu ajutorul imaginilor satelitare, a fost amputata.

Asociatia Agent Green trage un semnal de alarma: „Se fura in continuare cu acte, depozitele sunt folosite pe post de ”masina de spalat” lemn ilegal, iar cetatenii nu au nicio sansa sa cunoasca trasabilitatea lemnului din padure pana la destinatie si sa se implice in combaterea taierilor ilegale!”.

„Aplicatia “Inspectorul Padurii” a fost prorogata si amputata.

Informatiile despre drumul lemnului au fost secretizate.

In prezent mai pot fi urmarite doar camioanele cu lemne din ultimele 3 zile si nu se poate face asocierea intre locatia de unde s-a taiat padurea si cea unde camionul a fost incarcat.

Rezultatul?

Se fura in continuare cu acte, depozitele sunt folosite pe post de ”masina de spalat” lemn ilegal, iar cetatenii nu au nicio sansa sa cunoasca trasabilitatea lemnului din padure pana la destinatie si sa se implice in combaterea taierilor ilegale.

Reglementarile referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare al acestora si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund au fost stabilite prin HG 1004/2016, iar termenul initial pentru intrarea lor in vigoare a fost saptamana trecuta, insa Guvernul l-a prorogat prin Hotarare de Guvern, pana la 21 octombrie 2017.
Inspectorul Padurii ar fi permis transparentizarea circuitului pe care il parcurge lemnul din momentul marcarii pana la destinatar.

Inspectorul Padurii este util nu doar publicului larg, dar si, ocoalelor silvice care ar fi avut posibilitatea sa vada, in timp real, toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele. De asemenea, s-ar fi eliminat posibilitatea transporturilor multiple cu acelasi act de provenienta, dar si crearea de stocuri false de lemn in depozite.

Agent Green cere Ministerul Apelor si Padurilor – Romania si Guvernul Romaniei sa repuna la dispozitia publicului prin intemediul aplicatiei ”Inspectorul Padurii” toate informatiile care recent au fost secretizate. De asemenea cerem extinderea transparentei prin publicarea urmatoarelor elemente de trasabilitate:

1. Legatura dintre transporturi si locul de exploatare (numar APV = Act de Punere in Valoare)

2. Documentatia privind tipul de exploatare, volumul aprobat , speciile, coordonatele GPS ale APV-ului.

3. Inserarea mai multor straturi pentru seturile de date pentru a identifica ariile protejate Natura 2000, rezervatiile, monumentele naturii, parcurile nationale si naturale”, arata asociatia pe pagina de Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: