Sefa DNA dezvaluie cum inculpatul Ghita a INFLUENTAT smechereste declaratiile celor implicati in dosarele sale

politica

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a explicat, vineri, de ce procurorii le interzic celor acuzati sa faca declaratii despre dosarele in care sunt implicati. Ea a exemplificat cu cazul lui Sebastian Ghita.

”Am avut un caz in care am citat niste persoane la DNA. Aceste persoane au fost citate pentru ora 11 si ora 12, dar in cursul diminetii una dintre persoanele citate la DNA a iesit in spatiul public si a dezvaluit care sunt acuzatiile si detalii din dosar.

Aceste aspecte au fost aduse la cunostinta publica de catre Ghita Sebastian, practic aceasta aducere la cunostinta publica poate influenta dosarul.

De aici si ratiunea procurorului de a institui controlul judiciar de a stabili interdictia pentru suspecti de a comenta zilnic acuzatiile si probele din dosar pentru ca pot influenta martori si pot transmite mesaje. Am vazut persoane care au mers la TV sub pretextul unor emisiuni, au comentat aspecte din dosar si apoi au spus: eu voi merge la DNA si voi spune asa, asa si asa. Pratic, a transmis mesaje catre ceilalti oameni din dosar”, a explicat Kovesi.

Kovesi a mai declarat ca scurgerile de informatii nu pot fi imputate celor din DNA.

”Este o chestiune care ne preocupa foarte mult si pe noi, aceasta scurgere de informatii si trebuie sa va spunem ca de cele mai multe ori ne incurca.

In prezent, conform noului Cod de Procedura Penala suntem obligati ca in cazul in care citam o persoana sa oferim o copie a dosarului. De multe ori dam si cate 30 de copii. In momentul in care citam un martor, suntem obligati sa oferim copiile atat celor acuzati, cat si aparatorilor, iar noi nu putem controla daca acestea ajung sau nu in presa.

Avem cazuri in care o persoana este audiata in prezenta a 10-11 persoane.

De asemenea, avem obligatia, la solicitarea jurnalistilor, sa oferim documentele de interes public si tocmai din acest motiv regasim anumite convorbiri telefonice sau alte dovezi in materialele de presa .

Avem situatii in care oamenii in care avocatii celor inculpati dau presei informatii sau avocatii celeilalte parti. Sunt multe situatii

Orice persoana care crede ca noi am dat informatii neautorizate in spatiul public poate sa ne faca plangere la CSM. Din 2011 si pana acum nu s-a aratat niciodata ca noi am difuzat informatii neautorizate presei”, a declarat Kovesi, la Europa FM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: