Senatul se misca in mare viteza pentru a finaliza masacrarea statutului procurorilor. Senator USR: „Abuzul de putere continua la minut”

politica

Biroul Permanent al Senatului a stabilit luni calendarul dezbaterii in procedura de urgenta a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a modificarilor aduse legii ANI, ambele acte normative fiind adoptate tot luni, intr-o sedinta ad-hoc a Camerei Deputatilor. Termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui sa elaboreze raportul pana lunea viitoare, pe 18 decembrie.

„Senatul a fost sesizat, astazi, in calitate de Camera decizionala, cu doua proiecte de legi care au fost astazi votate la Camera Deputatilor. Este procedura uzuala si, sigur, in calitate de presedinte al Senatului am convocat Biroul Permanent pentru a stabili pentru cele doua legi termenele de depunere a amendamentelor si de prezentare a raportului final. Pentru ambele legi, termenul de depunere a amendamentelor a fost stabilit pentru joi, 14 decembrie, ora 9:00, iar depunerea raportului, luni, 18 decembrie”, a anuntat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei Biroului Permanent.

Senatorul USR Mihai Gotiu a acuzat coalitia de abuz de putere.

”Abuzul de putere continua la minut. Tocmai am iesit dintr-o sedinta a BP care incalca cel putin doua prevederi ale Regulamentului. In primul rand, art. 85, aliniat 1: proiectul programului de activitate pentru saptamana urmatoare este supus spre adoptare Senatuilui si se adopta cu votyul majoritatii senatorilor prezenti. La plen s-a supus la vot un program de lucru pe aceasta saptamana care nu are inclusa aceasta sedinta a Biroului Permanent. O a doua prevedere incalcata este art. 37, alin. l care prevede ca o convocare este insotita de o propunere de ordine de zi. (…) In momentul in care s-a facut aceasta convocare ni s-a transmis doar un SMS, cu aproximativ 20-25 de minute inainte, fara a se spune ce e pe ordinea de zi. Poate ca unora li se par detalii minore. Din punctul meu de vedere arata doar faptul ca puterea e pur si simplu dispusa sa incalce in picioare orice regula a parlamentalismului, a democratiei, care prevede dezbatere, respectarea unor reguli si legi”, a declarat Mihai Gotiu la finalul sedintei de Birou Permanent, citat de news.ro.

Camera Deputatilor a adoptat luni cu 179 de voturi ”pentru” si 90 de voturi ”impotriva” modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor intr-o sedinta de vot final convocata ad-hoc. De asemenea, a fost adoptata, cu 167 de voturi ”pentru” si 90 de voturi ”impotriva” si modificarea legii ANI, care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 – 2013 inceteaza de drept.

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luata de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputatilor PSD, Ioan Munteanu.

In mod normal, sesiunea saptamanala de vot final in Camera Deputatilor este marti, dupa pranz.

”Care e diferenta daca a azi sau daca e maine?”, a spus Florin Iordache, intrebat de ce intra azi la vot final legea 303/2004 si nu marti, asa cum este normal.

”Noi nu tinem sedintele de Birou Permanent in functie de cum se organizeaza protestatarii”, a mai spus el.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata miercurea trecuta pe articole in Camera Deputatilor, intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind insa amanat pentru ca PSD – ALDE – UDMR nu au reusit sa stranga suficienti deputati pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptata de plen fata de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se indrepta impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau grava neglijenta.

”Votul final va fi stabilit intr-o sedinta ulterioara de Birou Permanent”, a anuntat presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

De asemenea, si legea care prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in conflict de interese in perioada 2007 – 2013 inceteaza de drept va intra la vot final.

”Interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor in temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 – 2013, pana la intrarea in vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea si completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept”, se arata in initiativa legislativa inregistrata la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie si intrata in dezbatere in procedura de urgenta.

De asemenea, a fost modificat si alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: ”Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului in care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: