Serban Nicolae l-a injurat pe Mihai Sora in presa franceza: „Arogant si stalinist”. Jurnalistii francezi sunt in schimb impresionati de protestatarul in varsta de 101 ani

politica

Presa franceza scrie despre Mihai Sora, devenit in cateva luni „portavocea mobilizarii societatii civile” impotriva „abaterilor” guvernarii din Romania. In timp ce manifestantii scandeaza numele lui Sora la Bucuresti, neinitiatii sunt surprinsi sa descopere un scriitor de 101 ani care ia atitudine, potrivit culturebox.francetvinfo.fr.

Cu palarie neagra, haine sobre, nu se poate spune ca acest barbat discret cauta lumina. El lupta alaturi de multimea care acuza puterea din Romania ca vrea „sa puna lacat justitiei”. Politicos, se inclina de fiecare data cand un manifestant vine sa-i stranga mana.

„El simbolizeaza respectul pentru justitie si adevar”, spune Laurentiu Dumitrescu, in varsta de 63 de ani, emotionat dupa ce a schimbat cateva cuvinte cu Mihai Sora. „Entuziasmul lui este contagios”, se confeseaza Tincuta, o economista de 51 de ani, in timp ce Georgiana Chesei, 36 de ani, vede in angajamentul sau „o lectie pentru cei mai tineri”. Alti manifestanti ii spun: „Maestre!”.

Filosoful centenar era pana acum cunoscut pentru eseurile sale precum „Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizica/ Du dialogue interieur, fragment d’une anthropologie metaphysique” (aparut in Franta la editura Gallimard, 1947), potrivit news.ro.

Contul sau de Facebook a adunat 100.000 de urmaritori care citesc mesajele politice pline de umor. Mihai Sora crede ca de acum locul sau este in strada, alaturi de compatrioti.

De mai bine de un an, Romania a vazut nasterea, prin mobilizarea unei parti a societatii civile, a unei miscari de protest impotriva reformei judiciare pe care social-democratii vor sa o adopte de la preluarea puterii, la sfarsitul anului 2016. Potrivit opozantilor sai, aceste schimbari au ca scop restrangerea independentei justitiei pentru a permite alesilor vizati de anchete sa scape de urmarirea penala. In replica, Guvernul spune ca vrea sa corijeze „abuzurile” magistratilor anticoruptie. Omul cel mai puternic din PSD, Liviu Dragnea, a raspandit discursuri conspirationiste, declarandu-se victima a „Statului paralel” care si-ar dori sa rastoarne majoritatea.

„Am venit aici pentru a fi alaturi de poporul meu care sufera si care vrea ca justitia sa aiba intaietate”, lanseaza Mihai Sora in aplauzele multimii, in timpul uneia dintre manifestarile care au avut loc in fiecare zi la Bucuresti si in marile orase din Romania.

Cand nu este in strada, el publica pe Facebook un sarcastic „raport de activitate al Statului paralel” in care discursul serii a fost cand un jandarm i s-a adresat cu „haide, mosule, misca-te mai incolo”. In timp ce Dragnea ii trateaza pe opozantii sau drept „sobolani”, filosoful isi asuma acest apelativ, creand hashtag-ul „#JeSuisSobolan” (sobolan, in romana). Si adreseaza un apel prietenilor sai virtuali: „Dragi sobolani, ne intalnim in seara asta, ca de obicei, vara se anunta fierbinte”.

„Sunt un cetatean constient de drepturile sale si mai ales de indatoririle sale (…)”, explica pentru AFP filosoful. „Ceea ce ma nelinisteste cel mai mult este destinul pe termen lung al acestei tari”, adauga el, deplangand „abaterile”, atat ale dreptei, cat si ale stangii” puterii politice in aceasta fosta tara comunista marcata de instabilitate si scandaluri care i-au afectat pe liderii sai de la instaurarea democratiei, la sfarsitul anului 1989.

Potrivit publicatiilor franceze, Mihai Sora este departe de a fi un erou pentru toata lumea: senatorul social-democrat Serban Nicolae il caracterizeaza drept „arogant” si „stalinist”, evocand anii 1948-1949 cand scriitorul a fost angajat al ministerului – comunist – al Afacerilor Externe, potrivit news.ro.

Nascut in noiembrie 1916, Sora a studiat in Franta, apoi a lucrat intre 1945 si 1948 ca cercetator la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) de la Paris. In 1948, revine in tara natala, devenita un satelit al Uniunii Sovietice, gandind sa mai ramana doar zece zile. Insa, regimul comunist il impiedica sa plece din nou. Fiu al unui preot, intr-o tara care a predicat ateismul, a fost de mai multe constrans sa abandoneze munca sa ca scriitor si publicist si sa se supuna rigorilor regimului totalitar.

„Timp de ani, marturiseste el, am fost supravegheat, telefonul meu ascultat si corespondenta citita… Dosarele Securitatii (politia politica comunista, n.r) care ma vizau erau coplesitoare”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: