Si seful DIICOT se arata ingrozit de planurile PSD-ALDE de modificare a Codului Penal: „Sunt amputate mijloacele prin care organele de urmarire penala actioneaza”

news

DIICOT, perchezitii, aparate de jocuri de noroc, fraudate, castiguri, Bucuresti, Timis

Modificarile aduse legislatiei penale, in contextul transpunerii Directivei UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie, nu sunt propuse doar de parlamentarii de la putere, ci si de cei din opozitie, a afirmat, luni, procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

„Nu sunt propuse neaparat doar de cei de la putere, veti fi uimiti sa vedeti ca sunt propuse de toti membrii partidelor din Parlament din acest moment. Directiva este, intr-adevar, din punctul nostru de vedere, in mare masura implementata, dar, vedeti, nimeni nu are un punct de vedere absolut. Si noi respectam prezumtia de nevinovatie si este imperios ca inculpatul sa beneficieze de aceasta prezumtie pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Dar asta nu inseamna neaparat ca prin invocarea acestei directive trebuie amputate mijloacele prin care organele de urmarire penala actioneaza”, a declarat Horodniceanu, la Libertatea live.

In opinia sa, unele dintre modificarile propuse vor limita inclusiv posibilitatea de a aduce probe in favoarea inculpatilor.

„Nu vorbim doar de faptul ca se amputeaza parghii care pot fi folosite in favoarea partii vatamate, dar o sa vedeti ca sunt parghii care pot fi folosite si in favoarea inculpatului. Pentru ca, iata, pe o inregistrare video de pe o camera stradala (…) putem gasi mijloace de proba care sa se poata administra inclusiv in favoarea inculpatului. Renuntarea la acestea (…) ar putea duce la neaflarea adevarului, care este, pana la urma, scopul procesului penal”, a explicat procurorul sef al DIICOT, citat de Agerpres.

El a apreciat ideea actualizarii permanente a legislatiei penale, care insa trebuie sa se realizeze doar dupa o ampla consultare a tuturor institutiilor din domeniul Justitiei.

„Ideea, care a venit tot din Senatul Romaniei, de a modifica Codul penal sau Codul de procedura penala o data pe an, dupa consultari masive, mie mi se pare foarte bine-venita. Codul penal si Codul de procedura penala sunt doua legi deosebit de importante, sunt doua legi organice, care guverneaza intreaga activitate de urmarire penala si judecata”, a precizat Daniel Horodniceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: