Sibiu, 100 de zile de protest neintrerupt in fata sediului PSD. Cine sunt acesti oameni extraordinari care ne mentin speranta: „Azi, clopotele au batut timp de aproape 20 de minute”

news

Joi, 5 aprilie, se implinesc 100 de zile de cand sute de sibieni se strang in fiecare zi in fata sediului PSD pentru a protesta fata de abuzurile in serie ale PSD. Si joi au fost foarte multi oameni in „Zona libera de coruptie”.

Aniversarea a 100 de zile de rezistenta fost marcata si de clopotele bisericii din apropierea zonei in care se strang protestatarii.

„Coincidenta sau nu, azi clopotele au batut timp de aproape 20 de minute, ca un ecou al constiintelor noastre, razbatand dincolo de tacerile noastre. La Flashmob #100 am transmis prietenilor nostri de peste hotare ca vom reconstrui impreuna Romania, asa cum o visam noi si asa cum o viseaza si ei”, se afirma pe pagina Va vedem din Sibiu.

Unul dintre organizatorii protestelor, Radu Vancu, a explicat pe contributors.ro cine sunt cei care au venit in fiecare zi in fata sediului PSD.

„Unul dintre noi, cel care scrie aceste randuri, e scriitor (ma rog, se inchipuie astfel) si profesor de literatura, incercand sa explice tinerilor de ce literatura e o forma de libertate – si cum se poate exercita eficient aceasta libertate in viata proprie.

Altul e constructor de fundatii comunitare, cautand sa invete lumea tehnologiile empatiei – si sa stranga comunitati in jurul unor cauze nobile.

O membra a comunitatii vine din mediul corporatist si cauta sa aplice ce a invatat acolo (adica algoritmii eficientei specifice) tot in mediul comunitar.

O alta membra a fost director de marketing, iar acum construieste mici scoli de programare pentru copii, in care ei invata practic aproape singuri sa programeze.

Un altul e activist in zona ecologica, monitorizand tot ce se intampla in Guvern in zona asta – si luptandu-se sa salveze paduri.

O alta membra coordoneaza campanii de impadurire (zilele trecute au plantat 15.000 de copaci).

Un altul e indragostit pana peste urechi de gadget-uri IT, mai ales in zona tehnologiilor audio-video – si expert in monede virtuale (Ripple, mai ales).

Un altul e artist vizual, probabil cel mai cunoscut artist vizual roman de azi, implicat de 25 de ani in activismul civic.

Un altul e actor si poet si muzician, stralucitor in toate aspectele astea; vine alaturi de un bun prieten care e regizor, la fel de superlativ ca el.

O alta membra a facut farmacia, iar acum face activism civic.

O alta a fost, la inceputul anilor 90, sefa organizatiei de doamne a PNT-cd.

Un alt membru e arhitect, reconstruieste practic, in cel mai literal sens, Romania.

Un alt membru, ziarist, a lucrat la primele ziare de opozitie din Sibiu.

Ma emotioneaza un membru al comunitatii care vine deseori direct din fabrica (lucreaza in trei schimburi), uneori chiar in salopeta, cateodata devastat de oboseala, insa clocotind de revolta in fata nesimtirii politice.

Un altul e unul dintre cei mai cautati montori de usi in Sibiu -si autodidact remarcabil in chimie atomica.

O alta membra a lucrat la AIESEC si se implica in campanii dramatice pentru persoane bolnave de cancer.

Alti cativa (si doamne, si domni) sunt librari, s-au contaminat de virusul libertatii manuind obiectele astea radioactive si periculoase care sunt cartile.

Un alt membru e fotograf, documentand de cativa ani extensiv frumusetea Sibiului (si a oamenilor, si a cladirilor lui).

Un altul e bucatar, un chef, de fapt, artist al transplantarii cuisinelor exotice in Romania (el ne-a aprovizionat in zilele friguroase de protest din decembrie cu samosa, un fel de coltunasi indieni de care eu unul de la el am aflat.)

Un alt membru e muzician de filarmonica, circula mult prin lume, de acolo ne trimite mereu mesaje pline de nostalgie & dor pentru zilele de protest – la care vine nesmintit de cate ori e in oras.

Alti doi circula pe la targurile de turism, facand infinit mai mult bine imaginii Romaniei decat catastrofalul ministru PSD desemnat pentru asta.

O alta membra e poeta (una dintre cele mai bune din generatia ei), desenatoare si critic de arta plastica, pana acum cateva luni complet imuna la agitatia civica si politica, insa scoasa pana la urma din sarite de monstruoasa aberatie a guvernarii PSD. Pancartele ei, de o inventivitate admirabila, pot alcatui oricand o mica istorie a protestului sibian.

Alte membre sunt profesoare, de varii discipline, cu atat mai remarcabile cu cat profesorimea, din pacate, se incapataneaza sa ramana inca inerta si nereactiva.

Alte membre sunt pensionare, alti membri – pensionari, unii sunt medici, altii ingineri, unii conduc companii marisoare, altii start-up-uri micute, e imposibil sa fac aici un nomenclator complet al meseriilor noastre, insa cred ca s-a inteles deja ca suntem foarte diferiti, suntem un mozaic care aduce, pe fiecare dintre patratelele lui, valoare adaugata in domeniul in care se ilustreaza.

S-a incercat, mai ales la televiziunile ostile, un protret-robot al protestatarului – care ar fi neaparat tanar (sub 35 de ani), corporatist, internationalist in varianta sorosista, fara familie, fara prea multe radacini nici sociale, nici familiale. Ei bine, cred ca se vede, din micul & prea grabitul tablou de mai sus (imi cer iertare celor pe care i-am uitat) ca suntem foarte diversi: si bugetari, si antreprenori, si tineri, si in varsta, si internationalisti, si autohtonisti, si cu studii superioare, si fara, si artisti, si tehnicieni.

Tocmai in asta sta forta noastra: suntem ireductibili – si, cu toate astea, solidari. Am reusit sa stam atata vreme impreuna tocmai fiindca am stiut sa gasim ce ne uneste in pofida diferentelor ce ne separa. Am construit o comunitate din ceea ce era inainte doar in stare atomizata – si in asta ne sta forta”, a scris Vancu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: