Slugarel s-a intalnit cu reprezentantii Comisiei de la Venetia. Care a fost subiectul discutiilor

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, dupa intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia, ca au avut loc discutii despre proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, fiind multe intrebari pe aceste teme. El a mentionat ca a explicat cateva dintre solutiile adoptate si a spus ca, in 16-17 octombrie, va participa, ca membru titular, la sesiunea plenara a Comisiei de la Venetia.

„Comisia este in misiune de evaluare, discutiile au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedura Penala. Sigur, este contributia Ministerului Justitiei privind traspunerea deciziilor Curtii Constitutionale, deciziile de admitere, deciziile interpretative si, de asemenea, pentru consolidarea prezumtiei de nevinovatie si confiscarea extinsa. Dupa aceea, cunoasteti ca proiectele au fost trimise prin Guvern, au fost trimise la Parlament, Parlamentul le-a mai adaugat si alte solutii legislative si acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constitutionala, care le va dezbate pe data de 17 septembrie”, a declarat Tudorel Toader, la finalul intalnirii cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, citat de news.ro.

El a adaugat ca au fost multe intrebari referitoare la cele doua proiecte de lege.

„Am explicat cateva dintre solutiile adoptate, pe datele de 16, 17 octombrie va avea loc sesiunea plenara a Comisiei de la Venetia, la care voi participa in calitate de membru titular al Comisiei de la Venetia”, a afirmat el.

O delegatie a Comisie de la Venetia se afla in Romania joi si vineri, in vederea pregatirii unei opinii privind modificarile aduse recent Codului Penal si Codului de Procedura Penala, urmand sa aiba intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justitiei, cu parlamentarii din Comisia speciala pentru legile justitiei, cu presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea, si cu reprezentantii CSM, DNA sau DIICOT. Avizul Comisiei de la Venetia a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei printr-o decizie luata in 28 iunie, iar concluziile evaluarii ar urma sa fie prezentate in 19 octombrie.

„O delegatie a Comisie de la Venetia va efectua o vizita in Romania, in cadrul actiunilor de pregatire a avizului referitor la recentele amendamente la Codul Penal si la Codul de procedura penala, adoptate de catre Parlamentul Romaniei. Avizul a fost solicitat de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Delegatia va purta discutii cu presedintele Romaniei, cu ministrul Justitiei, cu reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Parchetului General, Directiei Nationala Anticoruptie (DNA), Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Parlamentului, inclusiv cu membri ai Comisie speciale pentru Legile Justitiei, asociatii de judecatori si procurori si organizatii ale societatii civile”, a anuntat Comisia de la Venetia.

Prima intrevedere a delegatiei Comisiei de la Venetia a fost cu ministrul Tudorel Toader, la sediul Ministerului de Justitie, dupa care delegatia se intalneste cu parlamentarii din comisia speciala pentru legile justitiei condusa de Florin Iordache. De la ora 12.00, delegatia Comisiei de la Venetia va fi primita de catre presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, dupa care se va intalni cu reprezentantii CSM. Vineri, delegatia Comisiei de la Venetia are programate intrevederi cu Bogdan Licu, adjuncutul procurorului general, cu reprezentantii DNA si DIICOT si cu presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea.

La inceputul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a facut apel la autoritatile din Romania sa astepte opinia Comisiei de la Venetia inainte de a face alti pasi pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, el spunand ca aceste reforme risca sa incalce obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele impuse de Conventia penala privind coruptia, identificate in recentul raport GRECO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: