Soldatii americani in Republica Moldova. Agresori sau eliberatori?

analize

Ce cauta tancurile si trupele americane in Republica Moldova? Aceasta intrebare a impartit tara in doua: unii vorbesc de „agresori” iar ceilalti de „eliberatori”. Ce se intampla de fapt?

Armata americana participa, nu pentru prima oara, la exercitii militare in fosta republica sovietica. Cand granita moldo-romana a fost trecuta de 200 de militari americani si zeci de blindate, emotiile puternice si-au gasit locul printre populatia locala.

„Sunt impresionat! Ma simt de parca, in sfarsit, au ajuns aici eliberatorii nostri”, spune Viaceslav, care sta pe marginea drumului impreuna cu alti cativa amici, facand cu mana in semn de salut militarilor americani.

Citeste si: „Este posibil un razboi cu Rusia?”. Un politolog american acuza NATO ca actioneaza „provocator”

„Ce cauta aici americanii? Noi suntem o tara neutra. De ce provoaca Rusia, nu vad ce se intampla in Ucraina?”, spune furios un alt tip din multime. Pensionara Evdochia este de aceeasi parere. „NATO este aici si ne aduce razboi. Cat timp a fost un gard de sarma la granita cu Romania, nimeni nu putea patrunde in tara noastra”, spune ea, citata de Deutsche Welle.

O tara impartita in doua

Pareri diferite printre populatie, pareri diferite si printre politicieni. Mai ales dupa anexarea Crimeei si razboiul din estul Ucrainei, guvernul pro-european de la Chisinau incearca sa creeze legaturi cat mai stranse cu Occidentul. Exercitiile militare comune cu trupele americane sunt un pas in aceasta directie.

Opozitia pro-rusa din Moldova incearca sa torpileze cursul implementat de guvernul de la Chisinau prin toate mijloacele posibile.

In acest an, in Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidentiale iar candidatul opozitiei, Igor Dodon, conduce in toate sondajele de opinie. Actualele manevre militare dau prilejul lui Dodon si partidului sau sa dea „dovezi de lupta”. Ei vorbesc de „invazia americana” si sustin ca prezenta trupelor militare americane incalca neutralitatea Moldovei.

La inceputul lunii mai, social-democratii pro-rusi ai lui Dodon au organizat o actiune de protest la granita cu Romania, impotriva „invaziei americane”. Convoiul militar american a fost nevoit sa isi intrerupa drumul pentru aproximativ o ora pentru ca deputati din Partidul Social-Democrat blocasera punctul de granita.

Guvernul pro-european de la Chisinau este pus sub o mare presiune. Ministrul Apararii, Anatol Selaru, a explicat ca exercitiile militare comune sunt parte a colaborarii normale bilaterale si, in niciun caz, nu incalca neutralitatea Moldovei. „O singura tara incalca neutralitatea noastra. Aceasta tara si-a dislocat trupele sale de ocupatie in Transnistria”, a spus Selaru, vizand prezenta a 2000 de militari rusi in regiunea separatista care, de facto, apartine Moldovei.

Inca din 1999, Moscova si-a luat angajamentul ca va retrage trupele din Transnistria, insa acestea sunt acolo si in ziua de azi, acum fiind chiar in stare ridicata de alerta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: