Se solicita dizolvarea PSD. Legea impune acest lucru cand „scopul sau activitatea partidului politic este contrara ordinii publice”

news

Pe internet a fost postata o petitie in care se solicita dizolvarea PSD. Autorii isi justifica demersul prin mai multe articole de lege.

„Cerem Ministerului Public (i.e. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie) sa demareze procedura de dizolvare a Partidului Social Democrat, adresand o cerere Tribunalului Bucuresti.

Conform articolului 45 din Legea partidelor politice nr. 14/2003, republicata la 10 iunie 2015: (2) Cererea de dizolvare se adreseaza Tribunalului Bucuresti de catre Ministerul Public si se solutioneaza potrivit normelor de procedura stabilite la art. 26 alin. (2)-(5)”, a frima autorul petitiei.

Care sunt argumentele?

„Nici masura gratierii colective (cu atat mai putin in aceasta forma dedicata politicienilor), nici dezincriminarea abuzului in serviciu sub pragul de 200.000 de lei nu au fost masuri comunicate in campania electorala sau prevazute in programul politic al partidului. In plus, ambele initiative au starnit mai multe proteste publice, cele mai importante proteste din ultimele doua decenii, aducand in strada aproape 100.000 de cetateni din intreaga tara.

Constatam ca Partidul Social Democrat, autorul actelor normative, intruneste unul sau mai multe motive prevazute de Legea partidelor politice nr. 14/2003, republicata la 10 iunie 2015, pentru care Tribunalul Bucuresti ar putea dispune dizolvarea sa:

Art. 45. – (1) Un partid politic se dizolva pe cale judecatoreasca in urmatoarele conditii:
a) cand se constata incalcarea prevederilor art. 30 alin. (7) si ale art. 40 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei, republicata, de catre Curtea Constitutionala, precum si ale art. 3 alin. (3) si (4) din prezenta lege;
b) cand scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicita ori contrara ordinii publice;
c) cand realizarea scopului partidului politic este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
d) cand partidul urmareste alt scop decat cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia;
e) ca urmare a inactivitatii constatate de Tribunalul Bucuresti conform art. 46 alin. (1);
f) ca urmare a aplicarii art. 26”, subliniaza autorul petitiei.

Petitia poate fi semnata aici.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: