Solidarizare fara precedent. 135 de procurori DNA isi arata sustinerea fata de Kovesi: „Resimtim de ani de zile atacul constant, incorect al inculpatilor sau condamnatilor pentru coruptie”

news

135 de procurori din DNA isi manifesta „dezacordul” fata de cererea de revocare a Laurei Codruta Kovesi. Ei au depus la CSM o cerere de aparare a reputatiei profesionale dupa ce „persoane ce detin functii publice sau politice au facut afirmatii prin care au acreditat ideea ca procurorii DNA administreaza probe cu incalcarea legii”. 

„Tragem un semnal de alarma asupra perspectivelor sumbre ale independentei justitiei si ale viitorului luptei anticoruptie”, mai arata procurorii.

„Nu putem accepta, ca cetateni liberi ai Romaniei si profesionisti ai dreptului, sa asistam la o cerere de revocare intemeiata pe neadevaruri, pe supozitii si pe informatii din presa, neprobate in niciun fel in locul unei analize legale si fundamentate. Unicul scop este de a o indeparta pe Laura Codruta Kovesi pentru singura vina ca a reusit sa administreze aceasta institutie din care facem parte, cu mult curaj, tact si performante apreciate de numerosi cetateni romani, dar si de comunitatea europeana si internationala”, scriu cei 135 de procurori DNA.

Comunicatul celor 135 de procurori:

Noi, procurorii din D.N.A, am decis sa initiem o cerere de aparare a reputatiei profesionale si a independentei procurorilor din cadrul DNA, in temeiul disp. art.30 alin.2 din Legea nr.317/2004, pe care sa o adresam Consiliului Superior al Magistraturii, avand in vedere evenimentele din ultimele zile cand, in spatiul public (televiziuni, ziare, internet, etc.), persoane ce detin functii publice sau politice, pornind de la sustineri neprobate formulate de un inculpat trimis in judecata si condamnat in prima instanta pentru fapte coruptie, au facut afirmatii cu caracter de generalizare, prin care au acreditat ideea ca procurorii din cadrul DNA administreaza probe cu incalcarea legii.

Am constatat cu surprindere ca persoane ce detin functii de demnitate publica au lansat acuzatii nefondate la nivelul intregului corp profesional al procurorilor din cadrul DNA, in ceea ce noi consideram o incercare sistematica de a discredita intreaga activitate pe care am realizat-o in ultimii ani.

Noi, procurorii din DNA, ne-am confruntat in ultimii ani, direct sau indirect, cu atacuri venite prin intermediul mass media de la persoanele pe care le-am cercetat, le-am trimis in judecata sau care au fost condamnate in dosarele instrumentate de noi.

Am suportat, chiar daca aceste atacuri ne-au afectat direct viata prin impactul emotional negativ avut asupra noastra, a familiilor noastre, a prietenilor si cercului de cunoscuti.

Cu totii am ales sa continuam sa combatem coruptia si sa ne urmam principiile, fiind constienti ca rezultatul muncii noastre poate reprezenta un element pozitiv in structurarea societatii romanesti, avand ca fundament ideile de normalitate, corectitudine, dorinta de evolutie si progres.

Astazi am cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa constate ca toate aceste afirmatii, unele dintre ele de o gravitate deosebita, sunt nefondate, fiind facute doar pentru a ne discredita profesional, pentru a induce in randul opiniei publice ideea ca procurorii DNA sunt abuzivi, neprofesionisti, lipsiti de orice etica.

Nu intentionam, prin acest demers, sa cautionam vreun act de ilegalitate al vreunui coleg si avem incredere ca sistemul de justitie si-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi si sanctiona orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror.

Ceea ce dorim noi este sa cerem singurei institutii abilitate sa ne apere independenta si reputatia profesionala, sa faca ceea ce are in obligatiile prevazute de Legea nr.317/2004 – sa constate ca toate aceste afirmatii denigratoare la adresa noastra si a muncii noastre sunt neadevarate si au ca scop intimidarea celor angajati in lupta impotriva coruptiei si afectarea sistemului de justitie.

Totodata, noi procurorii din DNA ne exprimam dezacordul cu demersul ministrului justitiei de a propune revocarea doamnei Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA si tragem un semnal de alarma asupra perspectivelor sumbre ale independentei justitiei si ale viitorului luptei anticoruptie.

Intr-adevar, asa cum a zis ministrul Justitiei, lupta anticoruptie nu sta intr-un singur om, insa nu putem accepta, ca cetateni liberi ai Romaniei si profesionisti ai dreptului, sa asistam la o cerere de revocare intemeiata pe neadevaruri, pe supozitii si pe informatii din presa, neprobate in niciun fel in locul unei analize legale si fundamentate. Unicul scop este de a o indeparta pe Laura Codruta Kovesi pentru singura vina ca a reusit sa administreze aceasta institutie din care facem parte, cu mult curaj, tact si performante apreciate de numerosi cetateni romani, dar si de comunitatea europeana si internationala.

De altfel, resimtim de ani de zile atacul constant, incorect al inculpatilor sau condamnatilor pentru coruptie, la adresa DNA, la adresa noastra a procurorilor din DNA.

Insa, in toata aceasta perioada, tinta principala a fost Laura Codruta Kovesi, in mentalul inculpatilor sau condamnatilor pentru coruptie, iar inlaturarea ei fiind identificata ca principalul mijloc de a destabiliza si decredibiliza lupta anticoruptie. Si nu cred ca suntem departe de adevar.

Sa ne imaginam cu totii ca acest demers al ministrului Justitiei si-ar atinge obiectivul si, de saptamana viitoare sau peste doua saptamani, Laura Codruta Kovesi ar fi revocata. Cum am mai putea continua sa facem ceea ce facem, cum am mai putea sa prindem persoane implicate in acte de coruptie cand am sti ca, pornind de logica ministrului Justitiei, oricand am putea fi acuzati in mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfasurate, pentru delicte de opinie sau pentru doar pentru simplul motiv ca imaginea Romaniei in spatiul international este afectata de fenomenul coruptiei.

Nu putem accepta asa ceva si, daca la acest moment alegem sa tacem, inseamna ca toata munca noastra a fost in zadar, inseamna ca nu exista sansa spre normalitate, iar coruptia va deveni principalul motor al societatii romanesti.

Semneaza: 135 procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (parte dintre colegii nostri se afla la instantele de judecata sau se afla in concedii de odihna/medicale si nu au putut sa-si exprime opinia in legatura cu acest demers pana la acest moment)

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: