SONDAJ. Ce cred romanii despre PRIMIREA refugiatilor. Foarte multi sunt de acord

news

Mai mult de jumatate dintre romani cred ca tara noastra nu ar trebui sa primeasca refugiati si ca acestia nu ar trebui sa se stabileasca in Romania, conform unui sondaj INSCOP.

Astfel, 56,2% dintre respondenti cred ca Romania nu ar trebui sa primeasca refugiati, in timp ce 35,5% cred ca ar trebui sa primeasca, iar 8,3% au ales varianta „nu stiu sau nu raspund”.

Dintre cei care cred ca Romania trebuie sa primeasca refugiati, 82,1% considera ca tara noastra trebuie sa stabileasca singura cota pe care o poate primi, iar 14,6% spun ca ar trebui primit numarul de refugiati cerut de UE, in timp ce procentul non-raspunsurilor a fost de 3,3%.

Potrivit sondajului, 26,5% dintre romani ar fi de acord ca refugiatii sa se stabileasca in Romania, in timp ce 65,3% sustin contrariul. In aceasta chestiune, procentul non-raspunsurilor a fost de 8,2%.

Barometrul arata ca 95,8% dintre romani declara ca au auzit de criza refugiatilor din Orientul Mijlociu, 2,2% ca nu au auzit despre aceasta situatie, iar 2% nu stiu sau nu au raspuns.

41,7% dintre respondenti cred ca refugiatii adunati la granitele UE au plecat din tarile lor din cauza razboiului din Orientul Mijlociu, in timp ce 23,4% cred ca este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3% ca este vorba de imigranti care vin spre vechiul continent din cauza saraciei din zonele lor de origine. 5,9% cred ca imigrantii sunt, in primul rand, persoane care ar prefera sa traiasca in UE, iar 5,7% nu stiu sau nu raspund la intrebare.

Sondajul mai releva ca 29,5% dintre respondenti sunt de acord ca Romania ar putea deveni tara de tranzit pentru imigrantii din Orientul Mijlociu in mare si foarte mare masura, in timp ce 22,5% au ales varianta „nici in mica nici in mare masura”, 37% „in mica si foarte mica masura”, iar 11% „nu stiu sau nu raspund”.

De asemenea, 23,9% dintre romani cred in mare si foarte mare masura ca Romania ar putea deveni tara de destinatie pentru imigranti, 21,8% au optat pentru varianta „nici in mica nici in mare masura”, 44,3% pentru „in mica si foarte mica masura”, iar 10% nu stiu sau nu raspund.

24,4% dintre romani ar fi de acord cu stabilirea refugiatilor in localitatea lor, 67,1% si-au exprimat dezacordul, in timp ce procentul non-raspunsurilor este de 8,5%.

Directorul general INSCOP, Darie Cristea, considera ca opinia publica din Romania are o pozitie conservatoare si prudenta.

„Este o pozitie comuna in statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decat Romania. Adevarul este ca europenii, deci inclusiv romanii, nici nu au vazut coerenta si stapanirea situatiei pe care le asteptau de la institutiile europene”, arata el.

„Barometrul INSCOP-ADEVARUL despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 10-15 septembrie.

Volumul esantionului a fost de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%.

Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Chestionarele au fost aplicate in 40 de judete si in municipiul Bucuresti, intr-un total de 85 de localitati.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: