Spectrul razboiului. SUA anunta ca Rusia este „amenintarea numarul 1”. Ce masuri se pregatesc la Washington

politica

Activitatile militare in crestere in intreaga lume ale Rusiei ii ingrijoreaza pe oficialii militari americani de top, care au declarat ca remodeleaza planurile privind bugetul apararii pentru a aborda mai bine ceea ce considera acum a fi cea mai presanta amenintare la adresa securitatii Statelor Unite, relateaza luni Reuters, citata de Agerpres.

„Rusia este amenintarea numarul 1 pentru Statele Unite. Avem de a face cu un numar de amenintari, dar Rusia ar putea fi, din cauza aspectului nuclear, o amenintare existentiala pentru Statele Unite”, a declarat secretarul Fortelor Aeriene, Deborah James, pentru Reuters, intr-un interviu la Forumul Reagan pentru Aparare Nationala, o reuniune care are loc anual.

James, alaturi de seful de operatiuni navale, amiralul John Richardson, si subsecretarul de stat la Pentagon insarcinat cu achizitiile, Frank Kendall, si-au exprimat cu totii ingrijorarea crescuta fata de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei in interviuri acordate sambata seara.

Comentariile lor intervin in timp ce Pentagonul finalizeaza o evaluare de securitate clasificata pentru presedintele ales Donald Trump, care a promis atat sa creasca cheltuielile de aparare ale Statelor Unite, cat si sa construiasca legaturi mai apropiate cu presedintele rus Vladimir Putin.

Diplomati europeni se tem ca Moscova ar putea folosi timpul inainte de investirea in functie a lui Trump pentru a lansa mai multe ofensive in Ucraina si Siria, pana ce presedintele Barack Obama va preda mandatul, la 20 ianuarie.

Niciunul dintre oficialitatile americane nu a oferit detalii cu privire la modul in care aceste preocupari ar afecta bugetul, dar oficiali din cadrul apararii au subliniat necesitatea de a se concentra pe domenii precum securitatea cibernetica, spatiul, capacitatile nucleare si de aparare antiracheta, unde Rusia a dezvoltat noi competente in ultimii ani.

Generalul Joseph Dunford, seful statului major interarme, a declarat la conferinta ca scopul Rusiei este de a contracara NATO, de a-i submina credibilitatea si limita capacitatea armatei americane de a-si proiecta puterea in intreaga lume.

Richardson a afirmat ca Fortele Navale observa o activitate crescuta a Rusiei in intreaga lume, inclusiv desfasurarea fara precedent a unui grup de nave de lupta in Marea Mediterana, lansarea de rachete de pe nave in Marea Caspica, activitati crescute ale submarinelor in Atlanticul de Nord, precum si o crestere a prezentei navale in Pacific.

El a adaugat ca au loc in continuare incidente in care sunt implicate avioane rusesti in apropierea unor aparate de zbor americane, uneori pana la o distanta de numai 10 metri, in unele cazuri aceste avioane avand un comportament „haotic.”

Dialogul dintre ofiteri ai marinei americane si ruse a incetat de la anexarea de catre Rusia a regiunii ucrainene Crimeea in 2014, in contrast cu zilele Razboiului Rece, cand oficiali americani si rusi erau in contact cu o mai mare regularitate, a spus el.

James este in asentimentul lui Richardson in ceea ce priveste preocuparile fata de Rusia, invocand ceea ce ea a numit drept incidente „foarte ingrijoratoare” atacurile cibernetice ale unor hackeri rusi asupra unor institutii ale SUA.

Richardson s-a mai declarat foarte preocupat si de o relatare a ministrului norvegian al apararii Ine Eriksen Soereide, care a declarat ca Rusia are acum capacitatea de a taia rutele de reaprovizionare spre Europa prin intermediul activitatilor sale in regiunea arctica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: