Sperante pentru bolnavii de SIDA: Virusul HIV e la un pas de a fi eradicat, medicina a facut un pas urias

life

O echipa de cercetatori din Statele Unite a anuntat luni ca a reusit sa elimine virusul HIV din genomul unor animale vii folosind un instrument de manipulare genetica, evenimentul oferind oamenilor de stiinta un impuls in demersul de a elimina Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA) in cazul pacientilor umani, informeaza Xinhua.

Cercetatorii de la Temple University si de la University of Pittsburgh au anuntat ca au inregistrat aceasta reusita in cazul a trei modele diferite de animale, inclusiv a unui model ”umanizat” in care soarecii au beneficiat de un transplant de celule imunitare umane si au fost infectati cu virusul HIV, se arata in studiul publicat in jurnalul ”Molecular Therapy”, scrie Agerpres.

Echipa de cercetatori este prima care demonstreaza ca replicarea HIV-1 poate fi stopata complet, iar virusul poate fi eliminat din celulele infectate ale animalelor cu ajutorul unei puternice tehnologii de editare genetica numita CRISPR/Cas9.

Actuala lucrare are la baza un studiu conceptual publicat de aceeasi echipa in 2016. Atunci, cercetatorii au utilizat modele de sobolani si soareci transgenici avand incorporat virusul HIV-1 in genomul fiecarui tesut din corpurile lor.

2

 

”Noul nostru studiu este mult mai cuprinzator”, a sustinut intr-o declaratie Wenhui Hu, profesor asociat la Universitatea Temple, cel care a condus cercetarea. ”Am confirmat datele cercetarii anterioare si am imbunatatit eficienta strategiei noastre de manipulare genetica. De asemenea, am demonstrat ca ea este eficienta in cazul a doua modele suplimentare de soareci — unul care reprezenta infectia acuta din celulele soarecelui, iar celalalt reprezentand infectia cronica, sau latenta, din celulele umane”, a adaugat acesta.

Echipa sa a inactivat genetic HIV-1 la soarecii transgenici reducand expresia ARN a genelor virale cu aproximativ 60-95% si confirmand astfel descoperirile precedente. Ulterior, cercetatorii au testat sistemul pe soareci infectati cu EcoHIV acut, echivalentul la soareci al HIV-1 uman, si au descoperit ca in cazul acestor animale eficienta exciziei aplicate in cadrul strategiei a atins 96%.

In cazul celui de-al treilea model animal, infectia latenta cu HIV-1 a fost repetata in cazul soarecilor ”umanizati” grefati cu celule imunitare umane, inclusiv celulele T, urmate de infectia HIV-1. ”Aceste animale poarta HIV in stare latenta in genomul celulelor T unde virusul poate scapa nedetectat”, a explicat Hu.

In urma unui singur tratament cu CRISPR/Cas9, fragmente virale au fost excizate cu succes din celulele umane avand infectii in stare latenta incorporate in tesuturile si organele soarecilor, a precizat cercetatorul.

Echipa de oameni de stiinta intentioneaza sa repete acest studiu pe primate, ulterior putand fi efectuate studii clinice si pe pacienti umani, precizeaza sursa citata.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: