„Sunt socat, afirmatiile lui Tudose nu pot ramane fara consecinte”. Seful UDMR anunta ca Mihai Tudose nu va mai sta mult timp in functie

politica

Premierul Mihai Tudose trebuie sa isi retraga declaratia privind autonomia Tinutului Secuiesc, a declarat, la RFI, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declara socat si asteapta scuze de la prim-ministru. Liderul UDMR mai spune ca aceste afirmatii nu pot ramane fara consecinte. Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea TV despre rezolutia privind autonomia Tinutului Secuiesc, semnata recent la Cluj-Napoca de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM), apreciind ca ”daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag”.

”Absolut inacceptabile. Nu ma asteptam de la Mihai Tudose, pentru ca nu are antecedente, el nu avea declaratii de acest tip niciodata de cand eu il cunosc, de aceea m-a socat aceasta declaratie. In UE nu poti sa propui fara consecinte politice reintroducerea pedepsei capitale si dupa aceea sa spui pentru o comunitate mai mica sau mai mare ca nu esti de acord cu ideile comunitatii respective si se vor flutura, ca vor fi spanzurati, ca vor fi omorati. Deci, din acest punct de vedere, eu cred ca nici aceasta declaratie nu poate sa ramana fara consecinte. In primul rand, eu astept scuze de la premierul Tudose si retragerea acestor cuvinte”, a declarat Kelemen.

El a mai spus ca nu crede ca premierul poate sa ramana in functie pe termen lung, in UE, pentru ca „nu poate sa fie credibil un om politic care face astfel de afirmatii si care spune ca se vor flutura langa steag unii sau altii”.

Intrebat de ce au semnat partidele maghiare rezolutia privind autonomia Tinutului Secuiesc tocmai in anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a spus ca intentia a fost ca documentul sa fie semnat in decembrie 2017, dar din diverse motive nu s-a reusit.

”A fost o declaratie in 1993, daca nu ma insel, eu eram atunci in presa, nu eram in UDMR, Declaratia de la Cluj, cand toti senatorii, toti deputatii UDMR si-au asumat acest program politic si aniversarea acelei Declaratii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (…). Pe de alta parte, in acest an se aniverseaza si 100 de ani de la Declaratia de la Alba Iulia si acolo exista in acea Declaratie niste promisiuni pentru comunitatile etnice, in cazul nostru pentru comunitatea maghiara. Noi nu cerem altceva decat respectarea acelei Declaratii”, a afirmat liderul UDMR.

Intrebat daca discutiile dintre UDMR, PPMT si PCM au fost mediate de o reprezentanta a premierului ungar, Viktor Orban, asa cum a aparut in presa, Kelemen Hunor a raspuns: ”Nu. Eu cu teoriile conspirative n-am ce face (…). Nu trebuie sa medieze nimeni nimic, noi suntem colegi in Parlament cu PCM-ul, au intrat pe lista noastra si cu Zsolt Szilagyi, cu presedintele partidului mai mic, al lui Tokes, ne intalnim foarte frecvent la diferite evenimente, deci nu e nevoie de asa ceva”.

Miercuri seara, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezolutia privind autonomia Tinutului Secuiesc semnata la Cluj-Napoca de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM), apreciind ca ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

”Am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Presedinte executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a postat, joi, un mesaj pe Facebook in care aprecia ca declaratiile premieruluii Mihai Tudose referitoare la autonomia Tinutului Secuiesc sunt ”profund iresponsabile, nedemne pentru pozitia sa”. ”Prin mesajul sau primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul ministru a jignit profund si a amenintat nevoalat comunitatea maghiara din Secuime. Domnia sa poate sa fie sau sa nu fie de acord cu o declaratie politica sau cu un proiect politic, insa nu-i poate trimite la spanzuratoare pe cei cu care nu este de aceeasi parere. Premierul ori nu este informat ori nu a inteles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu romanii pe tema autonomiei. Ii cerem premierului sa-si retraga imediat declaratia si sa isi ceara scuze public”, se arata in mesaj.

Tot joi, premierul Mihai Tudose a scris pe Facebook, referindu-se la rezolutia privind autononia Tinutului Secuiesc, ca refuza orice dialog legat de autonomia unei parti a Romaniei si ca discutiile pe aceasta tema sunt in afara legii. Seful Executivului si-a nuantat declaratiile facute cu o seara in urma pe acest subiect la Realitatea TV.

Rezolutia semnata luni, la Cluj-Napoca, de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM) arata ca se doreste obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, care ar trebui sa devina “o regiune autonoma in limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competente legislative si executive regionale in domeniile educatiei, culturii, informarii, economiei, dar si domeniul functionarii propriului aparat de administratie publica.

Liderii politici maghiari arata ca “administratia Tinutului Secuiesc poate fi eficienta si va servi interesele cetatenilor, daca are la baza structura fostelor Scaune Secuiesti”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: