Surpriza pentru Tudorel Toader la Parlamentul European. S-a dus sa-i pacaleasca pe liderii UE, insa acestia l-au chestionat in detaliu intr-o sedinta prelungita

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit marti, la sediul Parlamentului European din Strasbourg, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, printre temele discutate fiind parcursul si stadiul actual al legilor justitiei, precum si modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

Intalnirea trebuia sa dureze 30 de minute, dar a durat 70 de minute, in contextul in care miercuri se va dezbate in plenul Parlamentului European situatia amenintarilor la statul de drept din Romania, informeaza Euractiv.

Potrivit unui comunicat al MJ, o alta tema abordata in cadrul intrevederii se refera la ultima decizie a Curtii Constitutionale privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

„Privitor la legile justitiei, ministrul Justitiei a prezentat stadiul actual si etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate si solutiile legislative constatate ca fiind neconstitutionale. In ceea ce priveste Codul penal si Codul de procedura penala, ministrul Justitiei a prezentat modificarile constand in transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale si a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana, precum si modificarile pentru punerea in acord a dispozitiilor din coduri cu Decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei”, precizeaza MJ.

De asemenea, cu privire la dispozitiile Legii pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, Tudorel Toader a mentionat faptul ca legea a fost adoptata pentru punerea in acord a dispozitiilor legale cu jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie, se mai arata in comunicatul citat.

La finalul lunii ianuarie, Comisia Europeana transmis un mesaj dur autoritatilor de la Bucuresti din cauza modificarilor controversate la legile Justitiei, urmat de replici ale lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, care au acuzat ca cei de la Bruxelles nu sunt bine informati.

„Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene. O conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile. In cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului legislativ privind legile justitiei si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile desfasurate in cadrul acestuia”, se arata in declaratia comuna a presedintelui si prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, respectiv Frans Timmermans, data publicitatii in ianuarie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: