Tacticile MAFIOTE ale lui Sebastian Ghita sunt date in vileag chiar de catre unul dintre apropiatii sai. Cum functiona „caracatita” Ghita

politica

Un martor cu identitate protejata a declarat, vineri, ca Sebastian Ghita a controlat grupul de firme Asesoft si dupa ce a fost ales deputat, prin intermediul unei rude apropiate.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au audiat, vineri, prin videoconferinta, doi martori cu identitate protejata, in dosarul in care Sebastian Ghita este judecat pentru ca l-ar fi mituit pe Iulian Badescu, fost primar al municipiului Ploiesti.

Unul dintre martori a relatat ca este si acum in relatie de amicitie cu Sebastian Ghita si Iulian Badescu si a explicat modul in care deputatul controleaza firmele din grupul Asesoft.

Despre Ghita, martorul a spus ca acesta a fost administratorul firmei Asesoft, pana la momentul cand a fost ales in Parlament, dupa care a predat administrarea companiei lui Sorin Chirila, care este ruda apropiata a sotiei deputatului.

„Sunt intr-o relatie de prietenie si cu Sorin Chirila si cunosc ca, de fapt, administrarea o facea tot Ghita. Afacerile erau facute tot de Ghita, prin intermediul lui Chirila, care era doar un interpus. In momentul in care Sebastian Ghita a ajuns deputat, Sorin Chirila trebuia sa ia actiunile societatii si sa-i reprezinte interesele lui Ghita. Sa stea la mana lui. Nu pot sa va dau mai multe detalii, pentru ca astfel ar putea fi dezvaluita identitatea mea”, le-a spus martorul judecatorilor.

Acesta a mai relatat ca Sebastian Ghita l-a ajutat pe Iulian Badescu sa castige alegerile pentru functia de primar al municipiului Ploiesti, iar in schimb Primaria Ploiesti a acordat firmei Asesoft International, in perioada 2012-2013, mai multe contracte de prestari servicii, fara licitatie, prin incredintare directa.

Ulterior, a mai spus martorul, Sebastian Ghita i-a dat mita lui Badescu un imobil in Ploiesti.

„Pentru ca valoarea acestui imobil era mai mare decat contractele date firmei Asesoft, diferenta urma sa se acopere printr-o sponsorizare facuta de Primaria Ploiesti echipei de baschet Asesoft Ploiesti, afiliata grupului de firme Asesoft. Suma sponsorizata era de 500.000 euro pe an si Iulian Badescu se plangea ca era destul de mare. Una dintre platile facute de primarie catre echipa de baschet a fost dirijata prin una dintre firmele administrate de Sorin Chirila si controlata de Ghita”, a explicat martorul.

Dupa proces, Sebastian Ghita le-a spus jurnalistilor ca a avut in sala de judecata un sentiment de „rusine” in legatura cu comportamentul martorilor si calitatea declaratiilor date de acestia, bazate pe „insailaturi”.

In iulie 2015, Sebastian Ghita a fost trimis in judecata pentru dare de mita, instigare la abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit si spalare de bani, iar Iulian Badescu este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Potrivit DNA, in cursul anului 2013, Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului si ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghita, a acordat ilegal unui club sportiv sustinut de cel din urma — CSU Asesoft Ploiesti — o finantare nerambursabila suplimentara de la bugetul local in suma de 1.500.000 lei, care constituie atat prejudiciu adus unitatii administrativ teritoriale, cat si un folos necuvenit obtinut de asociatia respectiva.

Finantarea a avut loc in contextul unei selectii de proiecte privind programul ‘Promovarea sportului de performanta’, organizata de Clubul Sportiv Municipal Ploiesti, aflat sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti.

„Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Badescu Iulian a pretins si primit de la inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societati comerciale controlate de acesta din urma, un imobil (casa de locuit) situat in municipiul Ploiesti, in valoare de 1.041.600 lei, suma din care Badescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobandire, imobilul respectiv a facut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare, incheiata in luna august 2013, intre doua firme controlate de cei doi inculpati”, sustine DNA.

Conform procurorilor, Sebastian Ghita a disimulat, in perioada septembrie 2013 — ianuarie 2014, adevarata natura a provenientei imobilului, prin efectuarea unor plati reprezentand cesionarea fictiva a unei marci inregistrate la OSIM, din contul unei firme controlate de acesta catre o societate administrata in fapt de Iulian Badescu.

Ulterior, fostul primar al Ploiestiului a transferat aceasta suma de bani catre o alta societate controlata de deputatul Sebastian Ghita, justificandu-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mita.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: