Tapalaga, dupa ce a publicat informatia care arunca in aer scena politica: „Am ezitat zile in sir daca sa public”. Ciolos i-ar putea locul lui Iohannis la Cotroceni

politica

Jurnalistul Dan Tapalaga a publicat, vineri, pe hotnews.ro, o stire care va crea mare valva in politica romaneasca. La Bruxelles se ia in calcul ca Iohannis sa fie ales presedinte al Consiliului European din decembrie 2019. Daca Iohannis accepta, inseamna ca nu va mai candida pentru un al doilea mandat de sef al statului.

Tapalaga este convins ca propunerea adresata lui Iohannis este reala, marea problema fiind ce va face presedintele in continuare.

„Am ezitat zile in sir daca sa public sau nu aceasta informatie care ar putea reseta jocul politic intern. Initial, am crezut ca am de-a face cu o intoxicare venita dinspre PSD, asa ca am verificat si rasverificat informatia. Toate sursele interne si externe confirma ca la Bruxelles se discuta cat se poate de serios acest scenariu. Aceste functii sunt negociate cu mult inainte de alegerile pentru PE. Relevanta este si tacerea Administratiei Prezidentiale. Daca nu era adevarat, pur si simplu negau.

Cred ca in lunile care urmeaza marea dilema a lui Klaus Iohannis este daca sa lase in 2019 candidatura la presedintia Romaniei pe o candidatura la presedintia Consiliului European (a doua ca importanta in UE dupa seful comisiei). Este o oportunitate pentru Romania? Desigur, dar si o mare sansa pentru PSD.

Daca Iohannis iese din cursa prezidentiala interna cresc sansele PSD sa castige? Intra Dacian Ciolos in cursa, altcineva? Se va demobiliza publicul de dreapta sau dimpotriva, va avea motive suplimentare sa se trezeasca pentru a bloca PSD sa puna mana pe Cotroceni in 2019? Este o informatie foarte importanta care, cum spuneam la inceput, ar putea schimba totul. Cei de la Bruxelles vor, mai trebuie sa se decida si presedintele Iohannis. Marea intrebare este: ce va face? Si nu cred ca vom avea parte prea curand de un raspuns clar”, a scris Tapalaga pe Facebook.

Mandatul actualului presedinte al Cosniliului European, Donald Tusk, expira in decembrie 2019. Mandatul presedintelui Consiliului European este de 2 ani jumate cu o prelungire aproape automata pentru al doilea mandat. Donald Tusk este presedinte al Consiliului European din decembrie 2014.

Aceasta pozitie, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in probleme europene, este negociata in principal in functie de numele care va ocupa functia de presedinte al Comisiei Europene. Daca viitorul sef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul presedinte al Consiliului merge la una din tarile central sau est europene. Nu este o regula scrisa, ci o cutuma pentru a mentine un echilibru in interiorul UE.

Or, dintre actualii sefi de stat si de guvern din Estul Europei, nu sunt foarte multe nume care s-ar putea califica la presedintia Consiliului. “Printre putinii contracandidati posibili se numara presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care este foarte cunoscuta si apreciata in Consiliu, fiind prezenta acolo in calitate de sef de stat de aproape zece ani”, au explicat sursele citate. Lituania este insa o tara mica, iar avantajul presedintelui Klaus Iohannis ar fi ca vorbeste fluent cele trei limbi de baza in UE: germana, franceza si engleza.

Exista o serie de alte indicii care arata o crestere a interesului pentru profilul presedintelui Iohannis. La ultima vizita la Bruxelles efectuata la sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Iohannis s-a intalnit cu membrii Colegiului Comisarilor. Se intampla destul de rar ca un sef de stat sau de guvern sa aiba discutii cu acestia.

Tot atunci, Klaus Iohannis s-a pronuntat, chestiune destul de rara, asupra dezbaterii europene referitoare la asa numitul Spitzencandidat in ce priveste modalitatea de desemnare a viitorului presedinte al Comisiei Europene. Iohannis s-a plasat in tabara celor care sustin ca viitorul sef al Comisiei sa fie „cap de lista” (Spitzenkandidat) al grupului politic la viitoarele alegeri pentru PE din vara lui 2019. Aceasta varianta este sustinuta de actualul presedinte al Comisiei, Jean Claude Junker, care il sustine la randul sau pe Michel Barnier, mai sustin sursele citate.

Potrivit acestora, semnificativ ar fi si faptul ca presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a propus, in septembrie 2017, ca la o zi dupa iesirea Marii Britanii din UE sa se tina un summit european la Sibiu, pentru a discuta viitorul celor 27 de state membre. Acesta ar fi tot un gest de curtoazie din partea oficialilor europeni, prin care se incearca profilarea lui Klaus Iohannis pentru o eventuala candidatura la Consiliul European.

In fine, Romania ar urma sa preia din ianuarie 2019 presedintia UE, un alt posibil atu in favoarea candidaturii lui Iohannis la sefia Consiliului European.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: