Tariceanu anunta: „Suntem in criza financiara”. „Ni s-au terminat banii”, vestea care l-a bulversat pe presedintele Senatului

politica

Conducerea Senatului a luat act, in cea mai recenta sedinta a Biroului Permanent, de faptul ca daca va fi mentinut ritmul actual al deplasarilor externe, in octombrie, vor epuiza toate fondurile pentru vizitele oficiale in strainatate. Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca este o „criza financiara”.

„Ni se cam termina banii. In ciuda acestui lucru, recunosc ca am esuat in a controla deplasarile si de a tine in frau aceste cheltuieli. Cert este faptul ca bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu fata de bugetul de anul trecut, de acum doi ani si aproape de doua ori si jumatate mai mare decat bugetul din 2016, in octombrie vom termina banii, vom cheltui toti banii pe anul acesta pe deplasari externe si aproape toti banii pe diurna”, a informat chestorul Senatului, Tanczos Barna (UDMR), in sedinta Biroului Permanent din 15 octombrie, potrivit stenogramei.

Senatorul UDMR a prezentat si o situatie a cheltuielilor privind deplasarile in strainatate la data de 15 octombrie.

„Avem anul acesta un buget de 2.070.000 de lei pentru deplasari externe, fata de 1.000.000 anul trecut, 900.000 acum doi ani, 1.100.000 acum trei ani sau 1.000.000 acum patru ani. In ciuda acestui fapt, banii, daca ritmul este mentinut de colegi si deplasarile nu se vor opri, se vor termina in octombrie (…) La diurna, probabil, putem sa facem o mica economie, dar la cheltuieli materiale luna asta, daca mai venim cu doua seturi de aprobari, mai mult ca sigur se vor termina banii”, a mentionat Tanczos Barna, citat de Mediafax.

In discutia privind executia bugetara a deplasarilor externe a intervenit si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

„Deci trebuie sa mai periem putin participarile la diferite reuniuni externe, da? Asta ar fi mesajul”, i s-a adresat Tariceanu lui Tanczos.

In acest context, „UDMR-ul nu mai pleaca”, a replicat senatorul Uniunii Democrate a Maghiarilor.

„UDMR-ul nu mai pleaca, in semn de protest”, a reactionat, in timpul sedintei, seful Senatului.

Senatorul PSD Gabriela Cretu a intervenit si a spus ca una din explicatii este faptul ca de la 1 iulie 2018 a inceput dimensiunea parlamentara a Presedintiei exercitata de Romania la Consiliul UE, si acest lucru presupune deplasari suplimentare in strainatate fata de ritmul normal.

„Exista un sistem, trebuie sa te duci la reuniuni ca sa preiei, daca nu te duci la reuniuni, nu poti prelua”, a afirmat Cretu.

Tanczos Barna le-a propus senatorilor doua solutii.

„Una dintre solutii ar fi sa ne concentram pe reuniunile europene si sa reducem cat se poate de mult cheltuielile pentru deplasarile in alte state decat statele membre sau alte actiuni decat cele legate de pregatirea presedintiei. Ne concentram pe cele care vizeaza pregatirea presedintiei si mai avem doua luni, aproape, strictul necesar. Sau suplimentam bugetul din alte surse si crestem de 2,5 ori bugetul fata de anul trecut. Sunt cele doua variante pe care le pot propune”, a spus senatorul UDMR.

Tariceanu a concluzionat ca este o „criza financiara”.

„Stiti ce se intampla? Suntem intr-o situatie de criza financiara, da? Nu mai vorbesc de celelalte, care domina tot timpul”, a declarat Tariceanu.

Liderul grupului PSD din Senat, Serban Nicolae, a pledat pentru impartirea cheltuielilor intre Senat si Camera Deputatilor.

„Am o rugaminte. Vizitele de pregatire la Bruxelles, la Parlamentul European, in perspectiva pregatirii, n-ar trebui sa priveasca doar Senatul. Banuiesc ca activitatile care se vor face la nivelul dimensiunii parlamentare a presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene sunt comune si ar putea sa fie gasita o solutie de echilibru, in asa fel incat pregatirea sa se faca colegial, impreuna cu cei de la Camera. S-ar putea ca ei sa nu fie in criza bugetara in care suntem noi”, a spus Nicolae.

In aceeasi sedinta a Biroului Permanent, secretarul Senatului, Marcel Vela (PNL), a apreciat, cu privire la un eveniment care urmeaza sa fie gazduit de Senat in 2019 ca „un pic de surub la cheltuieli ar fi necesar”.

„Eu v-as ruga pentru sedinta urmatoare sa ne detaliati un pic devizul, pentru ca mi se pare destul de generos. Flori de 75.000.000 de lei vechi, cadouri 120.000, un miliard doua sute. Acum, nu stiu daca sunt din aur, din argint, dar, daca tot avem grija de buget, trebuie sa avem grija un pic si de produsele si de gospodarirea bugetului, ca este usor sub umbrela Uniunii Europene, presedintiei, noi n-avem voie sa comentam, sa ne opunem, OK, dar, totusi, un pic de surub la cheltuieli ar fi necesar”, le-a transmis Vela colegilor.

Marcel Vela a declarat ca s-a referit la o reuniune care va avea loc in luna ianuarie a anului 2019, la care vor participa membri din Parlamentele statelor membre ale UE, pentru care nu au fost cheltuiti inca banii, iar discutia din Biroul Permanent al Senatului a fost numai despre costurile estimative.

Potrivit stenogramei, Tariceanu a spus, in sedinta mentionata, ca Romania nu este atat de saraca incat sa se faca de ras, dar ca si lui i se pare ca „e putin cam largita gura pungii”.

„Domnule Vela, multumesc pentru interventie. Eu vreau numai o remarca de principiu sa fac, si anume: Romania nu este chiar atat de saraca incat sa se faca de ras la o astfel de manifestare, pe de o parte. Pe de alta parte, sigur ca daca avem bani nu trebuie sa aruncam cu ei, si mi se pare si mie ca e putin cam largita gura pungii, adica trebuie cate un cadou, sa stiti ca peste tot unde am fost am vazut, pe perioada presedintiilor rotative se practica acest lucru, oferirea unor cadouri simbolice, dar sigur ca aici nu trebuie sa ne intrecem in a depasi costurile pe care le-au avut ceilalti”, a afirmat presedintele Senatului.

Vela a spus ca „devizul este umflat” si el nu a primit niciodata, in deplasarile externe, cadouri de 100 de euro bucata.

„Un miliard doua sute bani vechi, impartit la 260 de participanti (…) rezulta cam 100 de euro cadoul pentru fiecare participant. Am participat si eu la intalniri la Bruxelles, n-am primit niciodata cadouri de asemenea valoare. Din start va spun ca devizul este umflat si propun reanalizarea lui saptamana viitoare”, a indicat liberalul.

„Bine. O sa dezumflam devizul, dar eu va rog, haideti ca am depasit de mult punctul asta, sa ne vedem mai departe de ordinea de zi”, a inchis Tariceanu discutia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: