Tensiuni in toata lumea! Presedintele nord-coreean Kim Jong-Un face amenintari! Va lansa mai multe rachete in Oceanul Pacific

externe

Dupa ce Consiliul de Securitate ONU a condamnat in unanimitate lansarea rachetei de ieri drept „atroce” si a cerut tuturor natiunilor sa intareasca sanctiunile impotriva Fenianului, presedintele nord-coreean Kim Jong-Un a anuntat ca va lansa in continuare mai multe rachete balistice in Oceanul Pacific

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat ca ultima lansare de racheta a fost „prima etapa a unei operatiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord in Pacific si un preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA, citata de Yonhap.

Coreea de Nord a amenintat anterior ca va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam. In acelasi timp, Phenianul a confirmat miercuri ca a lansat in ajun o racheta balistica cu raza medie de actiune Hwasong-12, care a survolat Japonia inainte sa cada in Oceanul Pacific.

Kim Jong-Un a supervizat personal aceasta ultima lansare, a indicat KCNA. „Testul nu a avut niciun impact asupra securitatii tarilor vecine”, sustine agentia nord-coreeana de presa, citata de AFP. Kim Jong-Un a exprimat o „mare satisfactie” dupa aceasta lansare, adauga agentia de presa a regimului de la Phenian.

Nu in ultimul rand, lansarea a avut loc la 29 august, data la care s-au implinit 107 ani de la Tratatul din 1910 intre Japonia si Coreea, in virtutea caruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeana, indica KCNA. Racheta, lansata de Phenian, a parcurs peste 2.700 de km si a atins o altitudine de 550 km inainte de a cadea in Pacificul de Nord, la est de insula japoneza Hokkaido, conform armatei sud-coreene, scrie Agerpres.ro

Testul cu racheta a intervenit in timp ce Coreea de Sud si SUA desfasoara exercitii comune cu numele de cod „Ulchi Freedeom Guardian” (UFG). Prin aceasta lansare, Phenianul a „testat capacitatea operationala a armatei nord-coreene in caz de razboi”, potrivit KCNA. Coreea de Nord denunta de mult timp respectivele manevre, calificandu-le drept o repetitie pentru o „invazie” asupra teritoriului sau, desi Seulul si Washingtonul sustin ca acestea sunt pur defensive.

Guam se afla la aproximativ 3.000 de km sud-est de Coreea de Nord, un avanpost-cheie pentru fortele americane in Asia. Aproximativ 6.000 de soldati americani stationeaza aici si in insula se afla o baza aeriana capabila sa gazduiasca bombardiere grele B-52 si B-2.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: