Testamentul politic al lui Corneliu Coposu a fost gasit dupa 23 de ani: „Am gasit testamentul intamplator, dupa doua decenii”

politica

Fundatia „Corneliu Coposu” impreuna cu Asociatia „21 Decembrie 1989” anunta ca au gasit, dupa doua decenii, testamentul politic al celui care a fost numit de liderii politici straini si de presa internationala drept „cel mai moral si mai important politician roman dupa Revolutie”, potrivit unui comunicat citat de news.ro.

„Ani la rand dupa moartea lui Corneliu Coposu s-a vorbit despre faptul ca Seniorul nu a lasat natiunii romane un testament scris. Recent, am gasit testamentul intamplator, dupa doua decenii, in timp ce cautam documente scrise de Senior despre crestin-democratie pentru lansarea unui apel de renastere, eveniment pe care Fundatia noastra il pregatea la Badacin, satul lui Iuliu Maniu. Vrem sa impartasim cu toti romanii aceasta mostenire, in ziua de 20 mai, ziua de nastere a lui Corneliu Coposu”, anunta Ionut Gherasim, presedintele executiv al Fundatiei „Corneliu Coposu”.

Duminica, la ora 15.00, la Sala Studio a Teatrului National „I.L. Caragiale”, va fi prezentat continutul olograf al testamentului politic al Seniorului.

Corneliu (Cornel) Coposu s-a nascut pe 20 mai 1914, la Bobota, Salaj si a murit pe 11 noiembrie 1995, la Bucuresti. A fost liderul opozitiei din Romania postcomunista.

Absolvent de drept si ziarist, om de incredere al liderului national-taranist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului National Taranesc pana la interzicerea acestuia in 1947, iar ulterior a fost detinut politic in conditii foarte aspre timp de 17 ani, in faza stalinista a regimului comunist din Romania.

Dupa Revolutia din 1989 a reintemeiat oficial PNT sub numele de Partidul National Taranesc Crestin Democrat si a fost presedinte al PNTCD-ului intre 1990 si 1995. In aceasta calitate, el a fondat Conventia Democrata Romana, al carei prim presedinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator in Parlamentul Romaniei in 1992.

Este inmormantat in Cimitirul Bellu Catolic si mai multe locuri publice ii poarta numele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: