Tic-Tac-Tic-Tac. Numar impresionat de semnaturi, in numai 2 zile, pentru referendumul care sa le interzica penalilor ocuparea de functii publice

politica

USR a anuntat luni ca initiativa “Fara penali in functii publice”, care urmareste modificarea Constitutiei in acest sens, a adunat, in primele doua zile, peste 9.000 de semnaturi din cele 500.000 de care este nevoie.

„Numarul este cu atat mai impresionant, cu cat ele au fost adunate si din mediul rural. Voluntarii din comuna Fibis, judetul Arad, au luat la pas casele oamenilor pentru a le spune cum pot contribui la o Romanie demna si condusa de persoane integre moral. Deoarece initiativa cetateneasca este despre noi toti, din toate colturile tarii, pentru ca schimbarea vine atunci cand toti oamenii se aduna in jurul unei singure idei. Iar timp de sase luni va fi despre moralitate”, a precizat USR pe Facebook.

Obiectivul USR este ca pana la finalul anului 2018 sa inainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constitutiei prin care sa se interzica persoanelor condamnate penal la pedeapsa inchisorii sa candideze la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, daca au savarsit infractiuni in mod intentionat.

Pentru ca proiectul de lege sa ajunga in Parlament sunt necesare cel putin 500.000 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot din cel putin jumatate din judetele tarii, iar USR s-a angajat sa sprijine acest demers dificil prin intermediul filialelor sale teritoriale.

In acest sens, se doreste ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, avand urmatorul continut: “Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.”

Textul propus instituie o interdictie temporara, ce ar urma sa inceteze odata cu intervenirea reabilitarii, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminarii infractiunii, adica situatiile care, potrivit legislatiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecintelor rezultate din condamnare. Aceasta temporizare a fost absolut necesara pentru ca propunerea legislativa sa respecte intru totul Declaratia Universala a Drepturilor Omului, tratatele internationale la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si recomandarile Comisiei de la Venetia, care nu permit interzicerea permanenta a dreptului de a fi ales.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: