Tinerii protestatari uimesc presa straina: Romanii ies in strada, nu voteaza EXTREMISTII

news

Explozia de furie din Romania, generata de coruptia generalizata si de ineficienta institutionala care au culminat cu un incendiu intr-un club, semnaleaza o speranta fragila, care a generat demisia Guvernului Victor Ponta si a primarului Sectorului 4, Cristian Piedone, comenteaza ziarul The Guardian.

Tragedia produsa intr-un club de noapte din Bucuresti a dezlantuit nemultumirea publica fata de coruptie si fata de problemele sociale, conducand la demisia premierului Victor Ponta”, scrie cotidianul The Guardian intr-un editorial intitulat „Explozia de furie justificata din Romania semnaleaza o speranta fragila”.

Dupa moartea a zeci de tineri intr-un club de noapte, „multi romani au stiut clar cui sa atribuie vina – coruptiei generalizate si aparatului de stat ineficient –, iesind pe strazi. Aproximativ 25.000 de oameni au pornit in mars prin Bucuresti, iar cateva mii in alte orase. Dupa o noapte de proteste, premierul Victor Ponta a demisionat. Insa acest lucru nu i-a convins pe romani, astfel ca circa 70.000 au iesit din nou pe strazi, in toata tara”, explica publicatia britanica.

„Explozia de durere si furie de dupa incendiul din club este masiva, dar nu spontana. In iulie, Ponta a fost inculpat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si conflict de interese. Recent, un agent de politie care facea parte din coloana de insotire a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a murit intr-un accident rutier, circumstantele deplasarii fiind anchetate”, aminteste editorialistul The Guardian, citat de Mediafax.

„Insa nu demisia lui Victor Ponta este stirea reala din Romania. Important este modul in care romanii au transformat tristetea si frustrarea in solidaritate si responsabilitate. (…) In Europa actuala, de furia publica profita frecvent populistii de centru-dreapta si de extrema-dreapta. Pe intregul continent, de la premierul Marii Britanii, David Cameron, la cel al Ungariei, Viktor Orban, frustrarea fata de situatia economica precara este canalizata adesea in antipatie fata de imigranti. (…) Dar, in Romania, miscarile spontane au reusit sa concentreze nemultumirea publica fata de esecuri in sensul asumarii responsabilitatii pentru viata publica. Nu este o situatie unica in Romania si este extrem de fragila. Dar, pentru o fractiune de secunda, poate ar trebui sa observam posibilitatea aparitiei unui spirit colectiv din aceasta tragedie teribila”, concluzioneaza cotidianul The Guardian.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: