Toader, pus la punct si de DNA. Procurorii arata cat de nocive sunt modificarile legislative dorite de ministrul Justitiei

news

Directia Nationala Anticoruptie sustine ca trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic, este o modificare de natura sa afecteze grav independenta procurorilor.

„Intr-o prima evaluare, realizata numai pe baza prezentarii facute de ministrul Justitiei, in lipsa proiectelor integrale, scrise, a rezultat ca trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic, este o modificare de natura sa afecteze grav independenta procurorilor in exercitarea activitatii lor, in raport de factorul politic”, se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA arata ca infiintarea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor nu a fost justificata de aparitia unei situatii obiective ce ar necesita o schimbare de politica penala si nici nu a fost discutata in cadrul sistemului judiciar, iar o asemenea modificare ar restrange aria de competenta a Directiei Nationale Anticoruptie, in sensul ca procurorii DNA nu vor mai putea investiga fapte de coruptie savarsite de magistrati.

„Datele statistice privind condamnarile definitive arata ca faptele de coruptie comise de magistrati nu reprezinta un fenomen aparte in comparatie cu alte categorii, nici prin tipologii, nici ca numar: astfel, in perioada 2005 — august 2017, s-au pronuntat decizii de condamnare definitiva fata de un numar de 88 de magistrati (44 de procurori, 43 de judecatori si un magistrat asistent), majoritatea pentru infractiuni de luare de mita si trafic de influenta, comparativ cu un numar de 575 de ofiteri si agenti de politie, 121 de lucratori vamali, 106 primari de comune, orase si de municipii condamnati definitiv in perioada 2005 — 2016”, se precizeaza in comunicat.

De asemenea, DNA sustine ca extinderea motivelor pentru care procurorul ierarhic superior poate sa infirme solutiile adoptate de procurorul de caz ar putea sa creeze conditii pentru restrangerea independentei procurorului care desfasoara ancheta penala.

Mai mult, arata sursa citata, majorarea vechimii necesare angajarii in DNA de la 6 ani (inclusiv anii de pregatire la INM) la 8 ani (fara anii de pregatire la INM) va face mai dificila asigurarea gradului de ocupare a schemei de personal a Directiei Nationale Anticoruptie.

„Din evaluarea preliminara a mai reiesit ca exista si alte aspecte de natura a afecta activitatea procurorilor anticoruptie, dupa cum exista si o serie de modificari ce pareau a fi necesare, insa asupra acestora DNA va exprima o opinie numai dupa ce va lua cunostinta de proiectele de modificare, in integralitatea lor”, mentioneaza DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: