Toader refuza sa puna in aplicare o directiva UE pe justitie. Astfel, penalii isi pot muta banii furati pe numele rudelor. Romania risca sanctiuni

news

Europarlamentarul Monica Macovei il acuza pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca refuza „sa transpuna in mod complet si fidel Directiva confiscarii extinse”. In proiectul de legi ale justitiei, Toader a incecat sa diulueze cat se poate de mult prevederile directicei UE, astfel inca cei condamnati pentru furt din banii publici sa isi poata salva averile.

„Solicit Guvernului sa transpuna in mod complet si fidel Directiva confiscarii extinse. Tudorel Toader si-a batut joc de Directiva confiscarii extinse, de Uniunea Europeana si de romanii cinstiti care cer de multi ani confiscarea banilor, nu numai pedepse cu inchisoare, indiferent pe ce nume le-au pus condamnatii (confiscarea de la terti) si punerea sechestrului pe bani si averi inca de la inceputul anchetelor, pentru a nu ajunge la decizii definitive de confiscare cand banii si bunurile s-au evaporat si nu mai este nimic de confiscat.

In Tabelul de Concordanta intre Directiva europeana si proiectul lui Toader de transpunere a Directivei, la ‘confiscarea de la terti’ scrie: ‘Nu face obiectul prezentului proiect’. In acelasi Tabel, la punerea sechestrului pe bani si averi inca de la inceputul anchetelor ministrul scrie: ‘Nu face obiectul prezentului proiect’. Exact ca ‘Alta intrebare’ a lui Iordache.

Daca la marea majoritate a articolelor din Directiva confiscarii extinse Tudorel Toader a scris ‘Nu face obiectul prezentului proiect’, de ce a sustinut public ca a transpus Directiva europeana? Pe cine vrea sa pacaleasca? Daca articolele importante din Directiva, care dau sens confiscarii extinse si punerii sub sechestru, ‘nu fac obiectul prezentului proiect’, unde se regasesc acestea?

Adoptarea proiectului de lege in Parlament in forma actuala ne duce din ‘avem coruptie, dar nu corupti’ de pe vremea lui Nastase la ‘avem corupti, dar nu le luam banii’ si la ‘condamnatii raman tot bogati si romanii tot saraci'”, subliniaza Macovei.

Ea il acuza pe Toader ca a ales „clar” sa fie de partea penalilor.

„In asa-zisa transpunere a Directivei confiscarii extinse, Tudorel Toader a ales clar sa fie de partea penalilor. Cele cateva articole modificate din Codul Penal si prezentate de Toader ca fiind transpunerea Directivei nu au legatura cu Directiva europeana.

Directiva punerii sub sechestru si a confiscarii nu este transpusa deloc si banii furati nu se intorc la oameni.

Nu se poate aplica ‘confiscarea de la terti’ atunci cand suspectul sau infractorul muta banii pe numele unor rude sale altor persoane pentru a le ascunde de punerea sub sechestru si confiscare, iar acest lucru poate fi dovedit prin orice element: o donatie, o vanzare sub pretul pietei sau orice element care duce procurorul si judecatorul la concluzia ascunderii, prin orice operatiune, a averii, pentru a nu fi pusa sub sechestru si apoi confiscata. La Art 6 din Directiva, in Tabelul de Concordanta intre Directiva si proiectul lui Toader de transpunere a Directivei, la ‘confiscarea de la terti’ scrie: ‘Nu face obiectul prezentului proiect’.

Nu se pot pune sub sechestru, de la inceputul anchetei, banii/ bunurile/ averea celor anchetati in vederea confiscarii extinse sau a confiscarii in forma actuala. La Art 7 din Directiva, in Tabelul de Concordanta intre Directiva si Proiectul lui Toader de transpunere a Directivei, la punerea sub sechestru (cuvantul ‘inghetare’ nu exista in codurile penale romane) scrie: ‘Nu face obiectul prezentului proiect’.

Tabel-comparativ-MJ

Nu stim daca Tudorel Toader a informat Guvernul ca a transpus doar cateva articole din Directiva confiscarii extinse, si acelea prost, sau daca prim-ministrul si-a insusit acest text in cunostinta de cauza. Tudorel Toader stie insa ca acest simulacru de transpunere va atrage o noua procedura de infrigement din partea Comisiei Europene. Este acest lucru asumat, odata cu trimiterea proiectului in Parlament, pentru a trage de timp inca 2-3 ani, astfel incat cei care au furat banii oamenilor sa si-i puna la adapost?

Proiectul de lege se afla inca la Senat, prima camera sesizata, care are termen luna noiembrie pentru adoptare. Solicit Guvernului sa propuna un text care sa fie fidel reglementarii europene”, mai spune Monica Macovei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: