Tot ce stiai despre „COLESTEROLUL bun” devine istorie. Descoperire revolutionara a cercetatorilor

life

In fluxul sanguin se duce o lupta continua intre „colesterolul bun”, care curata arterele de grasimi, afectate de „colesterolul rau”. O cercetare recenta a Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, dezvaluie, in mod surprinzator, ca mai mult colesterol bun in organism nu este intotdeauna benefic organismului.

Scopul cercetarii a fost acela de a ii ajuta pe cardiologi in intelegerea bolilor cardiovasculare si masurilor ce se impun pentru protejarea sanatatii inimii. Consumul de ulei de masline, peste, si nuci creste nivelul de lipoproteine cu densitate mare, cunocute sub numele de „colesterol bun” (HDL).

Acesta este un indicator al riscului de infarct si accident vascular cerebral. Cercetarea insa a aratat, dupa efectuarea unei serii de teste, ca pentru cresterea HDL cu ajutorul medicatiei nu exista solutie. Asta i-a facut pe cercetatori sa caute raspunsul in alta parte, avand in vedere ca unii oameni prezinta niveluri mari ale HDL fara sa consume alimente specifice, scrie Science Mag.

Mutatie rara

Enigma a fost dezvaluita partial dupa o serie de teste asupra unor mutatii rare, care ofera organismului un nivel ridicat de „colesterol bun”. Testele au aratat ca oamenii cu o mutatie a genei SCARB1, intalnita la unul din 1700 de persoane, au niveluri crescute de „colesterol bun”.

In acelasi timp, ei prezinta un risc crescut cu 80% pentru a contracta boli de inima, un risc asemanator cu cel al fumatorilor. Experimente suplimentare au dezvaluit ca mutatia impiedica HDL sa curete grasimile acumulate in ficat.

„Aceasta este una dintre primele cercetari care arata ca la oamenii cu niveluri crescute de colesterol bun se observa un risc crescut de a contracta boli cardiace. Aceste rezultate pun la indoiala traditionalele presupuneri conform carora „colesterolul bun” ne fereste de bolile de inima”, spune Adam Butterworth, coordonatorul proiectului pentru BBC.

Farmacistii depun eforturi mari pentru descoperirea de medicamente care sa ridice nivelul HDL, cu speranta de a ajunge la nivelul statinelor care coboara nivelul colesterolului rau din organism. Profesorul Adam Butterworth atentioneaza ca medicamentele al caror efect este de a creste nivelul „colesterolului bun” s-ar putea sa nu fie chiar atat de utile.

Profesorul mai spune ca numarul moleculelor HDL si capacitatea acestora de a transporta colesterolul s-ar putea dovedi mult mai important decat nivelul acestora.

In timp ce unii cercetatori pun la indoiala capacitatea colesterolului bun de ne feri de bolile de inima, altii inssita ca acesta este un bun indicator informativ asupra riscului unui infarct. Cercetatorul Daniel Rader, de la universitatea din Pennsylvania spune: „In final, poate ar trebui sa efectuam teste genetice oamenilor cu nivel crescut al HDL, pentru a ne asigura ca nu au astfel de mutatii genetice, care maresc nivelul „colesterolului bun” dar nu ne feresc de contractarea unor boli cardiace.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: